Průkopnicí posuzování destilátů mezi ženami se stala před osmnácti lety Jiřina Stroganová z Uherského Hradiště, bývalá potravinářská technička, vlastnící osvědčení o absolvování senzorických zkoušek.

„Při nich jsem musela potvrdit schopnost rozpoznání a vnímání chutí, ale také schopnost barevného vidění," svěřuje se degustátorka.

V čase od ledna do Velikonoc objíždí s partou znalců pálenek ze Starého Města degustace v regionu Slovácka, aby na základě některého z hodnotících systémů senzoricky posoudili destiláty, jež vystavovatelé z různých míst Moravy i ze zahraničí předložili k veřejnému koštu.

„Mnozí lidé si myslí, že se degustátor při ochutnávání ovocných pálenek opije, ale jsou na omylu. Z každého z třiceti maximálně čtyřiceti vzorků ochutnám jen pár kapek, takže žádné velké popíjení," dušuje se Jiřina Stroganová.

S Ladislavem Prostředníkem stála před lety u kolébky nultého ročníku staroměstského koštu slivovice.

Za osmnáct let nevynechala ani jednu degustaci a košt destilátů ve Starém Městě a na své konto si připsala ochutnávání pálenek v Šumicích, Salaši, Mikulčicích, Jankovicích, Bzenci, Kněžpoli, v Mařaticích U Pučalíka, Spytihněvi, Kostelanech nad Moravou a v dalších obcích Slovácka.

Mužská společnost je příjemná

Podle čeho pozná kvalitní slivovici nebo domácí likér?

„Kritéria jsou stejná, ať destilát degustuje muž nebo žena. Při hodnocení pálenek kladu důraz na jejich vůni a chuť. Někdy bývá destilát ve vůni velmi příjemný, ale v chuti už tomu tak není. Najde se i vzorek, který má až fekální zápach, takže mu říkáme hovnovice," řekne s pousmáním žena abstinentka, kterou padesátiprocentní slivovice dovede v jejím těle pořádně rozpálit.

Netají se tím, že mužská společnost je jí při degustacích nebo koštech příjemná a našla si v ní spoustu kamarádů. Ti ji do tajů hodnocení pálenek zasvětili.

„Přidala jsem se do party staroměstských hodnotitelů destilátů, protože mají entuziasmus, jsou dobrými přáteli a nezabývají se žádnými žabomyšími válkami," skládá Jiřina Stroganová poklonu staroměstským degustátorům.

Nejlepší jsou skleničky se stopkami

Svěří se, že má doma sbírku skleniček, s nimiž destiláty na různých místech ochutnávala.

„Ke koštu jsou nejlepší skleničky se stopkami. Když je za ně degustátor drží, sklenička se dlaněmi neotepluje," tvrdí degustátorka.

Ve svém archívu má katalogy z koštů slivovice, ale také sbírku kořalkových šampionů či vlastní etiketu s nápisem Jiřinkovice. Tou ozdobí lahve s „trnkovými kapkami", které dává darem svým blízkým.