Bylinné sirupy, které využijeme zvláště při běžných nachlazení, si můžeme snadno vyrobit doma a za minimální náklady. Lze je připravit zastudena, můžeme se však vydat také horkou cestou. Na základní rozpis potřebujeme: 0,5 až 1 kg čerstvých bylinek, 3 l vody, 1 kg cukru, 1 bio citron nakrájený na plátky nebo 2 lžičky kyseliny citronové
Příprava zastudena: Vodu převaříme a rozpustíme v ní cukr a případně kyselinu citronovou. Necháme ji vychladnout a pak jí zalijeme rostliny, které jsme opláchli a vložili do patřičně velké nádoby. Přidáme citron a necháme na teplém místě „táhnout“ alespoň 24 hodin. Poté tekutinu přecedíme a slijeme do láhví. Ty buď uložíme v chladu, nebo je sterilujeme 20 minut při teplotě 88 °C.

Příprava zatepla: Rostliny opláchneme, vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Pak tekutinu přecedíme, znovu ji vlijeme do hrnce, vsypeme cukr a ještě 5 minut povaříme, až se cukr rozpustí. Sirup slijeme do láhví. Ty buď uložíme v chladu, nebo je sterilujeme 20 minut při teplotě 88 °C.
Základní pravidla
Pokud se rozhodnete bylinky užívat k léčebným účelům pamatujte, že to není úplně bez rizika. Jaké zásady platí?
- Nepřekračujte doporučené dávkování, zvláštní opatrnosti je třeba především u tinktur, což jsou vlastně koncentráty.
- Většina léčivých rostlin by se neměla užívat v těhotenství a při kojení, z důvodů bezpečnosti je raději nedáváme ani malým dětem do dvou let.
- Doporučené dávkování bývá určené pro dospělou osobu vážící zhruba 75 kg. Při nižší či vyšší hmotnosti dávkování patřičně upravíme, což platí zejména u dětí.
- Pokud s bylinnou léčbou začínáme ve vyšším věku (zhruba od 65 let), začneme raději s nižší dávkou, kterou postupně zvyšujeme na standardní úroveň.
- Pokud nás po požití léčivých rostlin postihnou nepříjemné následky, jako je například vyrážka, průjem, nevolnost, nebo dokonce alergická reakce, okamžitě používání přerušíme, případně vyhledáme lékaře.
- Některé léčivé rostliny mohou ovlivňovat působení léků, před jejich užitím se vždy informujeme v lékárně nebo v odborné literatuře. Nežádoucí interakce způsobuje například třezalka či česnek.

ČASOPIS RECEPTÁŘ