Knižní veletrh LITR
KDY: pátek 25. září až neděle 27. září
KDE: Konvikt v Olomouci
ZA KOLIK: 50 korun

Nenechte si ujít šestý ročník knižního festivalu LITR, který se specializuje na autorské a umělecké publikace a na fenomény spojené s nízkonákladovým vydáváním knih nebo časopisů. O víkendu veletrh nabídne také bohatý doprovodný program v podobě tvůrčích dílen, autorských čtení, večerních koncertů, promítání, výstav a programu pro děti. Program na letošní rok kromě pestré palety malých nakladatelů slibuje například workshop pro děti od tvůrců mnoha cenami ověnčené ilustrované knihy To je metro čéče.

Koncert Ivana Ženatého v Bohuňovicích
KDY: neděle 27. září od 18 hodin
KDE: ZUŠ v Bohuňovicích
ZA KOLIK: 40 korun

Kruh přátel hudby zve na koncert pro housle a klavír. V podání vynikajícího houslového virtuosa profesora Ivana Ženatého za klavírního doprovodu profesora Igora Ardaševa uslyšíte skladby Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Johannesa Brahmse a Maurice Ravela.

Kostýmované prohlídky na Bouzově
KDY: pátek 25. září až neděle 27. září
KDE: hrad Bouzov
ZA KOLIK: základní 250 korun

Přijďte se bát v posledním zářijovém týdnu na hrad Bouzov. Tajemné prohlídky při svitu svíček jsou doprovázeny strašidelnými obrazy a budou probíhat vždy od 18 do 20 hodin. Z důvodu současné situace se ruší výtvarná dílna. Nutná je rezervace na čísle 775 888 960.

Povídání o historii zbraní
KDY: pondělí 28. září od 10 hodin
KDE: hrad Šternberk
ZA KOLIK: základní 150 korun

Sváteční pondělí nabídne návštěvníkům šternberského hradu prohlídky se speciálním doprovodným programem. První prohlídka začíná v 10 a poslední v 15 hodin. Prohlídky hradu zakončí oblíbený doprovodný program - Povídání o historii zbraní. Divadelně-naučný exkurz v podání výřečníka, všeuměla a baviče Romana Prokeše vám představí vývoj sečných a palných zbraní od středověku po nedávnou minulost. Chybět nebudou ani ukázky střelby. 

Speciálně v tento den bude zpřístupněn i výběrový okruh Od kuchyně po půdu. Začátky prohlídek budou v 11 a 13 hodin. Nový okruh představí návštěvníkům technické zázemí hradu Šternberk. Okruh je fyzicky náročný, není doporučen osobám s omezenou hybností a malým dětem do 6 let.

Vinaři na Šantovce
KDY: pátek 25. září od 14 hodin, sobota 26. září od 10 hodin
KDE: FunPark před Galerií Šantovka Olomouc
ZA KOLIK: zdarma

Nenechte si ujít první ročník vinařského festivalu Vinaři na Šantovce. Těšit se můžete na kvalitní vína z vinařství, mezi nimiž je několik vítězů a finalistů soutěže Vinař roku. Součástí programu je také vystoupení cimbálových muzik jako jsou Bojkovjan, Cimbalband či cimbálová muzika Širůch. Chybět nebudou ani sommeliérské workshopy a doprovodné akce. Pro malé návštěvníky bude připravena zábavná soutěž.

Tvoření z papíru
KDY: neděle 27. září od 10 hodin
KDE: Divadlo na cucky v Olomouci

Tvořivý workshop s autorskou projekcí pro děti i dospělé. Přijďte si vytvořit ilustraci, která poleze z obrázku přímo ven. Za pomoci barevných papírů budete tvořit 3D ilustrace, diorama a využívat všechny možnosti, které papír nabízí. Workshop je součástí knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací LITR Olomouc 2020.

Výstava psů všech plemen
KDY: neděle 27. září od 8 hodin
KDE: zámek Náměšť na Hané

Navštivte oblastní výstavu psů všech plemen s řadou klubových a speciálních výstav v krásném areálu zámku a zámecké zahrady v Náměšti na Hané. Těšit se můžete na kvalitní cattering i zvěřinové speciality. Připraveny budou také aktivní zábavné a naučné programy pro děti a dospělé. Účastníci i vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny.

Pošťácká pohádka
KDY: sobota 26. září od 15 hodin
KDE: Kulturní dům Nadační ve Velké Bystřici
ZA KOLIK: základní 50 korun

Osvětová beseda Velká Bystřice vás zve na premiéru Pošťácké pohádky Karla Čapka v divadelní úpravě Karla Žaluda a režii Františka Jakuba Denka.

Koncert Awali
KDY: pátek 25. září od 19 hodin
KDE: Telegraph v Olomouci
ZA KOLIK: 100 korun

Awali je nezávislý kosmopolitní hudební projekt Tamary Sofie Shmidt, kdy hudba je éterickou směsí jemných vokálů, synťáků a sound experimentů. Tento zajímavý hudební mix byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Šantovské trhy 
KDY: sobota 26. září od 9 hodin
KDE: FunPark před Galerií Šantovka Olomouc
ZA KOLIK: zdarma

Nakupte si v Olomouci kvalitní produkty od regionálních pěstitelů, chybět nebudou ani handmade výrobky. Trhy potrvají až do sobotních 18 hodin.

Film Corpus Christi
KDY: sobota 26. září od 20 hodin
KDE: kino Metropol v Olomouci
ZA KOLIK: 140 korun

Strhující drama hříchu, který přinesl vykoupení. Film nominovaný na Oscara. Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu? (kino Metropol)

Dobrogolf
KDY: pátek 25. září od 8.30
KDE: Golf Resort Olomouc
ZA KOLIK: charitativní startovné 1500 korun

Zapojte se do tradičního charitativního golfového turnaje a pomozte dobré věci. Výtěžek bude věnován ve prospěch Izabelky Bučkové, která od narození bojuje se vzácnou metabolickou vadou a vyžaduje celodenní péči. Turnaj se konná pod záštitou nejlepší současné české golfistky Kláry Spilkové, slavnostní zahájení vypukne v 9.40. Přihlašovat se můžete na www.cgf.cz nebo na recepci Golf Resort Olomouc.

Svatováclavský rodinný turnaj u kapucínů
KDY: pondělí 28. září od 10 hodin
KDE: Hrnčířská 8 v Olomouci
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Užijte si den plný zábavy! Děti budou moci během dne pilovat svou obratnost, šikovnosti a odvahu. Zároveň společně podpoříte chudou rodinu z Olomouce, kterou doporučí Maltézská pomoc. Jak tato podpora funguje? Děti budou při soutěži vyhrávat zlaťáky. Mohou je utratit za sladkosti nebo nakoupit směnky, které pak proplatí sponzoři. Peníze poté dostane potřebná rodina. Vstupné je dobrovolné. Váš finanční dar umožní organizátorům pořádat další turnaj.

Festival Ekologické dny Olomouc
KDY: sobota 26. září

V Olomouci a jeho blízkém okolí se ve dnech 26. září – 4. října 2020 koná 30. ročník Ekologických dnů Olomouc (EDO). Mrkněte na sobotní zajímavý program, určitě si vyberete:

Koncerty v kině Metropol

9.30 AG Flek
11.00 Mirek Kemel & band
12.30 Hm…
14.00 Jananas
15.30 Květy
17.00 Lanugo
18.30 Iva Bittová a Čikori

Program v Jazz Tibet Clubu v Olomouci

10.40 Buchty a loutky Zlatá husa 
- divadlo pro děti i rodiče
11.45 Volá tapír třiďte papír - vyhlášení cen pro školy za jejich celoroční snažení při předcházení vzniku a třídění odpadů v Olomouci. Science show plná efektních pokusů.
12.30 Pevnost poznání Olomouc Chemická science show - science show plná efektních pokusů.
13.30 Swingstones Swingová tančírna- hodinka oblíbeného tance, který sklízel největší slávu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. Oproti tradičnímu jazzu má swing zpravidla houpavé frázování (shuffle), či prostě swingový rytmus podobný blues. Ukázky tance a pozvánka na taneční hodiny pro pokročilé.
14.30 Buchty a loutky Kocour v botách - divadlo pro děti i rodiče.
16.00 koncert ŽAMBOŠI - původně duo Jana a Stanislavy Žambochových, dnes již trio v obsazení kytara, akordeon a bicí. Sestavu rozšířil v roce 2005 bubeník Jiří Nedavaška. Za poněkud zavádějícím názvem se dnes ukrývá progresivně znějící folková kapela. Její repertoár se opírá o původní tvorbu Jana Žambocha. Říkají, že nejblíže mají ke kapelám Traband a Čp.8. Za sebou mají tři alba, dvě získala cenu Anděl a jedno nominaci.

Pro rodiče s dětmi budou po celou dobu programu v Jazz Tibetu hravé aktivity od Sluňákova.