Vyrážkami trpí dospělí i děti. Kromě Marie Křesťanové má problémy i její dospívající dcera, které se zhoršilo pubertální akné.

Zkušenost s takovými pacienty má například kožní lékařka ze Žďáru nad Sázavou Marcela Svobodová. „Pacientky chodí ke mně do ordinace s různými kožními problémy. Především ty, co měly v minulosti nějaké potíže. Stěžují si, že se jim pod respirátorem zhoršily. Některým vadí i častá dezinfekce rukou. Dělají se jim ekzémy,“ oznámila.

Jarmila Šnajdr ve svém krejčovském ateliéru Marline
Nekvalitní oblečení ze třetího světa jí nestačilo, teď nabízí ženám vlastní styl

Podobnou zkušenost má i jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová. „Když má pacient roušku nebo respirátor, tak pod ním vzniká teplo a vlhko. Kůže se potí. Může dojít k různým trhlinkám, zvyšují se počty bakterií a plísní. To má samozřejmě svoje důsledky,“ vysvětlila doktorka s tím, že roli hraje i stres. Důležité je ovšem podle obou lékařek nosit správnou roušku nebo respirátor z kvalitního materiálu a často je měnit.

Vhodná péče 

Ne každá pacientka se ale rozhodne jít rovnou ke kožnímu lékaři. Některé hledají pomoc nejdřív u lékárníka. Třeba v havlíčkobrodské nemocniční lékárně, kde pracuje magistra Lucie Herrová. „Nejdřív radíme vhodný lék. Například Zyrtec. Je ideální lék na různé typy alergií a zmírňuje příznaky,“ sdělila lékárnice.

Pak by podle Herrové měla následovat odpovídající péče o poničenou pleť. „Poradím nějakou vhodnou kosmetiku na citlivou pleť. Například některé druhy francouzské kosmetiky,“ dodala Herrová. Jak ale zdůraznila, každý člověk trpí jinými druhy alergií a v okamžiku, kdy nejde jen o pár pupínků na tváři, je potřeba zajít ke kožnímu lékaři. „Zvlášť když se vyrážka slévá, zhoršuje se a objevuje se i na jiných částech těla než obličej,“ dodala magistra.

Pokud hledáte způsob, jak zhubnout jednou provždy, můžete se obrátit na odborníky z oboru estetické medicíny.
Břicho stále nemizí? Pomůže balonek v žaludku i zmrazené tukové buňky

Kosmetička Vlastimila Němcová z Třebíče s nošením roušky nebo respirátoru problémy nemá. „Ale chápu, že u některých lidí s citlivou pletí může nošení respirátoru vyvolávat alergie, zvlášť když už před tím problémy s kůží měli. Maskné vzniká tak, že se pod rouškou se udržuje vlhkost, která v kombinaci s teplem ucpává póry. Radím vysušovat pleťovou vodou, ale určitě ne cortikoidní masti, když když nosíte respirátor každý den. To by mohlo vyrážku ještě zhoršit,“ zdůraznila.