Požár byl oznámen v noci z pátku 24. června na sobotu 25. června, půl hodiny po půlnoci.

„Zasažena byla skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Zdroj: Youtube

Hasiči se nejprve soustředili na ochranu okolních objektů, přiléhajících hal a skladů. Protože podél areálu vede plynové potrubí, byli na místo povoláni pracovníci plynáren, kteří zastavili hlavní ventil potrubí.

Profesionální a dobrovolní hasiči místo i nadále sledují.

„Profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Třebčína, kteří požářiště střežili celou noc, se kolem sedmé hodiny ranní v neděli 26. června vrátili zpět na své základny. Profesionální hasiči z Olomouce vystřídali směny a budou se znovu vracet k místu požáru. V plánu máme celý dnešní den střežit požářiště, pokud by se ještě některé balíky s textilem rozhořely, tak je uhasit," sdělila aktuálně mluvčí.

Podle policie, je škoda čtyřicet milionů korun a případem se zabývají olomoučtí kriminalisté. Majitel skladu textilu škodu však odhaduje ještě o třicet milionů vyšší.

„Podle mě je to udělané úmyslně. Už pětadvacet let mám ještě větší areál v Hradci Králové a tam se nikdy nic nestalo. Měli jsme tady někoho, zjistili jsme, že kradl, vyhodili jsme ho, založil si firmu, která mu zkrachovala a myslím si, že on to zorganizoval. Jak, to nevím. Škodu, která tady vznikla na budově, materiálu, jsem odhadl okolo sedmdesáti milionů korun," sdělil majitel Talal Hallak.

To, že jeho sklad s textilem hoří, mu hasiči volali o půl jedné ráno.

„Mám tady asi devadesát zaměstnanců a teď hned lidem práci sehnat nemůžu. Musíme najít nové místo, halu, materiál všechno. To nějaký čas potrvá," doplnil.

Požár haly plné balíků s textilem je zatím největší, který hasiči museli letos hasit. Velitel zásahu proto povolal posilové jednotky, a to profesionální hasiče z Přerova s výškovou technikou a profesionální hasiče ze Šternberku a dobrovolné jednotky z Velké Bystřice, Velkého Týnce, Dolan, Černovíra, Chválkovic, Bohuňovic, Hluboček, Bělkovic-Lašťan, Dubu nad Moravou a Senice na Hané. Šlo i o velmi náročný zásah.

„Vzhledem k tomu, že byla dnes velmi teplá noc nad dvacet stupňů a hasiči zasahují v zásahových oblecích, byl tady obrovský žár, jde o velmi náročný zásah. Hasiči měli ve spolupráci s námi a majitelem zajištěný pitný režim i jídlo," doplnila mluvčí

Zdroj: Youtube