Rozlitá žhavá litina poškodila elektrický rozvaděč a kabely. Nikdo ze zaměstnanců se při havárii nezranil, požár však způsobil až dvoumilionovou­ škodu.

Na stejném místě hořelo také v červenci, i tehdy se požár rozšířil od vylitého obsahu tavné pece. Škoda tehdy dosáhla více než milion korun.

Zdroj: Youtube

Hasily i jednotky z okolí

Olomoučtí profesionální hasiči vyrazili do řepčínských železáren ve středu krátce po desáté hodině večer.

"Při příjezdu zjistili, že při výrobním procesu praskla tavná pec. Asi pět tun žhavé šedé litiny se vylilo a způsobilo požár na okolním zařízení a poškodilo elektrický rozvaděč a kabely," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na místo proto vyjížděly také dobrovolné jednotky z Velké Bystřice, Chválkovic a Černovíra. Zasahovali i místní hasiči ze železáren.

„Zlikvidovali jsme žhnoucí železo, uzavřeli přívody elektřiny a plynu a odvětrali celou zakouřenou budovu. Při havárii pece se nikdo nezranil," dodala Hacsiková.

Špatný vyzdívka?

Příčina požáru se stále vyšetřuje, zatím se sčítají také škody. Ty mohou dosáhnout až dvou milionů korun. Zaměstnanci při výrobě dodrželi všechna bezpečnostní opatření.

„Žhavý kov díky tomu zůstal v záchytných nádobách, které jsou pro takové situace předem připravené. Důležité je, že nedošlo ke zranění zaměstnanců, ale jen k materiálním škodám," řekl mluvčí společnosti Unex – provozovna Olomouc (pozn.: nový název někdejších Moravských železáren) Boris Keka.

Předběžně to podle něj vypadá, že za požárem stojí špatná vyzdívka tavné pece. To byl také důvod, proč v železárnách hořelo už v polovině července.

„Pokud se potvrdí, že externí firma provedla nekvalitní práci a při vyzdívce chybovala, budeme po ní vymáhat způsobenou škodu. Zatím se totiž domníváme, že se může jednat o stejný problém," poznamenal Keka s tím, že šlo o požár dvou různých pecí.

Také v červenci se při výrobě vylila tavná pec s asi třemi tunami žhavé šedé slitiny. Ta způsobila požár okolního zařízení a poškodila i konstrukci budovy, škoda tehdy přesáhla milion korun.