Nehodu, která pravděpodobně souvisí s opravou plynových rozvodů, naštěstí přestáli bez větších zranění.

„K výbuchu zřejmě došlo při práci technika v bytové nástavbě v pátém patře. Asi se v potrubí nakumuloval plyn a jestli tam něco brousil a odskočila jiskra, těžko říct," sdělil možnou příčinu nehody mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Obyvatele bytu událost pořádně vyděsila.

„Mamince se špatně dýchalo, takže jsme jí dali kyslík a následně jsme ji i s malým dítětem předali do péče přivolané zdravotnické záchranné služby. Lékaři na místě rovněž zkontrolovali i technika, který si stěžoval na otlaky ve tváři," přiblížil Hošák.

Výbuch byl silný, v bytě popraskaly sádrokartonové příčky a popadal nábytek. V nižších patrech na schodišti do dvora vybil okna, schodiště zasypaly střepy.

„Dělníci pracující ve spodním bytě to popisovali jako ohlušující ránu," řekl mluvčí.

Škoda za dva miliony

Exploze nezpůsobila žádný požár, takže hasiči byt pouze odvětrali a změřili, jestli někde neuniká plyn.

„Další únik plynu jsme vyloučili, což potvrdili i přivolání pracovníci hotovostní služby plynárenské společnosti," sdělil Hošák.

Jak dále uvedl, hasiči po prohlédnutí místa byt zakázali k užívání, protože prostor je potřeba rekonstruovat. Škoda je zatím odhadnuta na dva miliony korun.

„Kromě sádrokartonu je poničený i nábytek a ještě se uvidí, jak byla poškozená střecha," uvedl.

Hasiči po výbuchu doporučili majitelům povolaní statika a také překontrolovali střechu budovy. Krovy ale zůstaly neporušené a ke zvažované evakuaci nedošlo.

Proč a jak k výbuchu došlo, nyní zkoumají policisté.

„Případ vyšetřujeme pro podezření z obecného ohrožení. Čekáme na znalecké posudky," uvedla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Podle náměstka ředitele krajské záchranné služby Jana Weinberga byli po výbuchu převezeni dva lehce zranění dospělí k ošetření do olomoucké fakultní nemocnice.

Ve Šmeralově ulici naproti vysokoškolským kolejím zůstaly po dopoledním výbuchu na ulici pouze drobné sutiny. Viditelných známek nějakého neštěstí si kolemjdoucí téměř nevšimli. Ruch pod okny překvapil i místní obyvatelé, když ulici obsadila hasičská i policejní auta.

„Výbuch jsem nezaregistrovala, policisté mi řekli, že můžu zůstat doma," řekla obyvatelka přízemního bytu.