K požáru postupně vyjíždělo šest jednotek hasičů.

“Likvidují požár na ploše zhruba 100 krát 100 metrů, navíc v těžce přístupném svahovitém terénu. Místo si jednotky rozdělily na několik hasebních úseků, ke kterým postupně přijíždějí cisterny s vodou. Doprava vody je řešena kyvadlově z nedalekých vodních zdrojů v Jívové,” informoval v neděli odpoledne mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Zdroj: Youtube


Aktuálně jsou na místě profesionální hasiči z Olomouce a ze Šternberka a dobrovolné jednotky z Dolan, Bohuňovic, Bělkovic-Lašťan a Velké Bystřice. Hašení jim zřejmě zabere ještě několik hodin.

“Požár je lokalizovaný, ale několik hodin bude ještě trvat dohašování, dohledávání skrytých ohnisek a důkladné rozhrabávání včetně prolévání velkým množstvím vody,” sdělil Hošák.

Proč v lese začalo hořet, je zatím v šetření.

“Výše škody byla předběžně určena na 170 tisíc, uchráněné hodnoty jsou vysoké, a to dva miliony korun. Vše se prozatím obešlo bez zranění,” dodal mluvčí. 

Přírodní koupaliště Poděbrady. Ilustrační foto
Na Poděbradech se utopila žena

U Chabičova hoří hromady klestí  

Rozsáhlý lesní požár v neděli odpoledne zaměstnal hasiče i u šternberské městské části Chabičov. Likviduje ho sedm jednotek a hasit budou zřejmě ještě několik hodin.

Zdroj: Youtube

“Požár je sice na rozloze asi 20 krát 50 metrů, ale hoří tam velká hromada klestí, pařezů a větší plocha hrabanky. Zásobování vodou je zajištěno z rybníka v obci Řídeč,” informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Způsobená škoda se odhaduje na asi 30 tisíc. “Naštěstí se to zachytilo včas, uchráněné hodnoty lesa jsou tak až 50 milionů,” dodal Hošák.

Srpen 2018. Stavba dálnice D1 Lipník - Přerov u Buku
Rozestavěná D1 z Lipníku už připomíná dálnici. Podívejte se, jak šel čas
Létofest naproti nákupní galerie Šantovka v Olomouci
Létofest v Olomouci přilákal tisíce lidí, zahráli i Kabáti. Najdete se?