Cvičení se konalo v Logistickém centru společnosti Kaufland. Na závěr cvičení hasiči ještě prověřili funkčnost suchovodu, který by byl využit v případě reálného požáru.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové byl sice scénář předem připraven, ale zásahová jednotka o něm dopředu nevěděla. Celá akce začala oznámením požáru v Logistickém centru společnosti Kaufland na Týnecké ulici v Olomouci  na operační středisko HZS Olomouckého kraje.

Ilustrační foto
Auto se na dálnici D35 střetlo s opilcem, trefilo jej zrcátkem

Uvěznění lidé

„Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce se dvěma cisternami. Hned po příjezdu zjistili, že hoří uvnitř skladu suchých potravin. V objektu se složitým regálovým systémem zůstaly uvězněny dvě osoby,“ popsala mluvčí.

Celý sklad byl hustě zakouřen, přesto hasiči po provedeném průzkumu po několika minutách oba pohřešované muže nalezli. Jeden z nich si ztěžoval na dýchací problémy, proto mu hasiči poskytli kyslík a evakuovali ho ve vyváděcí masce. Oba muži byli předáni do péče zdravotnické záchranné služby. Požár na ploše asi 10 m2 se podařilo zlikvidovat asi za půl hodiny.

„O prověřovacím cvičení hasiči dopředu nevěděli, chtěli jsme v praxi vyzkoušet, jak si poradí s požárem v takto složitém a členitém prostoru. Cvičení splnilo svůj účel a poznatky, které jsme z něj získali, vyhodnotíme a zpracujeme,“ reagoval po akci Jiří Osyka, hodnotitel cvičení.

Také vedení olomouckého logistického centra hodnotilo cvičení jako přínosné.

„Vyzkoušeli jsme, jak postupovat v situaci, kdy by ve skladu vznikl reálný požár. V našem logistickém centru jsou také různé složité technologie, takže věřím, že toto cvičení nebylo poslední a hasiči se k nám do rozsáhlého objektu skladu v budoucnu v rámci cvičení ještě vrátí,“ dodal Petr Beníček, ředitel olomouckého logistického centra společnosti Kaufland.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Do olomouckého podzemí, karneval, jarmark či divadélka