V půl třetí dorazili na pole v obci Hrubčice prostějovští hasiči a místní dobrovolní hasiči podporováni sbory z Klenovic na Hané, Tovačova a Vrahovic, aby zlikvidovali požár stohu a strniště. Na místě se dohodli s majitelem, že neúčinnější řešení bude vyorat kolem stohu brázdu, nechat oheň dohořet a dohlédnout, aby od plamenů nechytil sousední stoh.

Místo pak až do ranních hodin hlídal pověřený pracovník firmy. Co způsobilo požár, který majiteli přivodil škodu za sedmdesát pět tisíc korun, hasiči zatím vyšetřují.

Stejně tak zatím není jasné, proč hořelo ve čtvrtek večer na zábřežském poli. V půl osmé večer profesionální hasiči ze Šumperku a Zábřehu s pomocí dobrovolných zábřežských a lukavických hasičů rozebrali hromadu deseti hořících slaměných balíků, postupně je prolili vodou, a tím je uhasili. Škodu ještě majitel pole nevyčíslil.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru olomouckého kraje Vladimíry Hacsikové patří tento typ požárů k ročnímu období. „Při žňových pracích nás zaměstnávaly požáry obilí, strnišť nebo pracovních strojů, v současné době se jedná nejčastěji o požáry stohů nebo balíků slámy,“ potvrdila Hacsiková.

Denisa Mikolášková