„K prvnímu požáru vyrazily profesionální jednotky z Prostějova a Konice do Přemyslovic krátce po desáté hodině. Nad pilou v lese byl vidět hustý černý kouř. Operační středisko své jednotky posílilo ještě o dobrovolné hasiče Přemyslovice a Ptení,“ informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

V lese vzplanuly menší borovice na ploše zhruba 100 krát 150 metrů. Po uhašení hasiči nařídili na místě dohled po dobu osmi hodin.

Ve stejnou dobu hořelo také v Držovicích.

“Podle oznámení byl vidět černý dým poblíž haly v Držovicích. Na místo jeli profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Vrahovic a Držovic. Zjistili, že požár vznikl zahořením po pálení odpadu,” sdělil Hošák.

Do pár minut se jim podařilo oheň lokalizovat a v zápětí zlikvidovat, takže se vše obešlo bez škod.

Záchrana chlapců v zatopené thajské jeskyni
Na záchranu chlapců v Thajsku nabídlo Česko výkonné pumpy z Lutína


Třetí požár hasili také po desáté hodině ve Veselíčku na Přerovsku, chytly tam stromy, pařezy a jehličí na ploše asi pět krát deset metrů.

“K události ihned vyrazila jednotka Staměřice a také profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou. Velmi rychle se jim podařilo lokalizovat i likvidovat,” řekl Hošák.

Krátce před polednem hořelo v Lipníku nad Bečvou.

“Podle oznámení došlo k zahoření trámů a okolí poblíž místní chmelnice. I tento požár nebyl nijak náročný na čas a po několika minutách byl zcela uhašený a hasiči se mohli vrátit zpět na své základny,” uvedl mluvčí.

Pátý z požárů řešili hasiči v Července na Olomoucku. Dvě profesionální a dvě dobrovolné jednotky tam museli uhasit požár odpadu, obešel se beze škod.

Nehoda BMW ve Stařechovicích
BMW se rozbilo o zeď domu. Pět lidí zraněno, pes nepřežil


V patnáct hodin byl nahlášen požár trávy v Přerovské místní části Popovice. Hořelo tam na louce poblíž lesa na ploše asi 70 krát 70 metrů.

“K zahoření došlo od pálení klestu. Hasiči k lokalizaci a likvidaci využili čtyř vysokotlakých hasebních proudů.” dodal Hošák. K sedmému požáru jeli hasiči do Náměště na Hané, kde vzplanul odpad a tráva poblíž popelnic. (bb)