Hasičům se podařilo plameny brzy uhasit, díky rychlému zásahu nedošlo k velkému úhybu zvířat.

Zemědělci ještě před příjezdem hasičů několik prasat vyvedli ven, později v tom pokračovaly také dobrovolné jednotky ze Senice a Náměště a profesionální jednotky z Olomouce a Litovle.

„Brzy po příjezdu se nám podařilo najít skryté ohnisko požáru, museli jsme kvůli tomu rozebrat plechovou střechu. Požár v tepelné izolaci střešní konstrukce se podařilo díky důkladnému prolévání vodou rychle lokalizovat, takže se nešířil dál," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Asi pět stovek prasat zůstalo v hale po celou dobu zásahu. Hasiči proto objekt odvětrávali za pomoci přetlakové ventilace a dodávali tak zvířatům kyslík.

„Došlo jen k úhynu jediného kusu. Později jsme pokračovali v odkrývání střešní konstrukce a dohledávání menších skrytých ohnisek. Skelnou vatu, která tvořila tepelnou izolaci jsme museli rozhrabat, aby se od ní nevzňaly dřevěné stropní podhledy. Z místa jsme odjížděli po šesté hodině večer," upřesnil Hošák.

Po další hodině a půl však zaměstnanci družstva zpozorovali ve střeše další požár, na místo proto znovu vyjela litovelská profesionální a senická dobrovolná jednotka. Malý požár světlíku haly se podařilo během několika minut uhasit. Hasiči ještě stropy zkontrolovali termokamerou.

Příčina vzniku se zatím vyšetřuje, jednou z možných variant je podle hasičů technická závada na elektroinstalaci. Také seničtí zemědělci se domnívají, že hořelo právě od vadných elektrorozvodů. Škodu vyčíslili na 150 tisíc korun.

„Hořící střecha zvířata nijak neohrozila. Prostor, kde jich bylo ustájeno větší množství je totiž oddělený po stránce stavební i technologické. Pár prasat jsme museli přemístit do náhradních prostor, kromě jediného kusu už nebyl zjištěn žádný další úhyn," řekl Jaromír Dostál ze Zemědělského družstva Haná.