VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyhlídka představila Gurmánský kalendář pro rok 2014 i nové doprovodné akce

Velké Karlovice – Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře v roce 2014 zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

15.1.2014
SDÍLEJ:

Steak z mladého býčka.Foto: DENÍK/archiv

Gurmánský kalendář pro rok 2014 zahrnuje celkem dvanáct degustačních menu, připravovaných na různá témata dle sezónně dostupných surovin. Nově jej letos doprovodí další programy.

„Vedle kvalitních surovin v gastronomii se v poslední době stává atraktivním tématem etiketa stolování, v níž se ale ne každý spolehlivě orientuje. Návštěvníkům proto letos nabídneme tématické večery Etiketa stolování s degustačním menu, které v sobě spojují degustaci pokrmů i vín s výkladem odborníka na etiketu, Alexandra Burdy ze Slezské univerzity v Opavě. Hosté se během večera dozví více o doporučeném chování v restauraci, výběru jídla i celkově vhodném způsobu komunikace, řeči těla a podobně, to vše zábavnou a nenucenou formou. Nejbližší termíny jsou vypsány na 4. duben a 30. květen," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V lednu Vyhlídka hostům nabízí první degustační menu z letošního Gurmánského kalendáře, nazvané Zvěřina zahalená kouřem. Zahrnuje srnčí paštiku, krém z lišek s bramborovou slámou, jelení hřbet s dýňovými kapkami, kukmákem a pohankovým pyré a jako sladkou tečku domácí kaštanovou zmrzlinu ve sněhovém kabátku s višňovým želé. Menu je v nabídce až do 31. 1.

Spa hotel Lanterna, jehož je restaurace Vyhlídka součástí, se navíc letos opět zapojí do řady dalších gastronomických akcí. Vyhlídka je mj. jedním z pouhých čtyř podniků ve Zlínském kraji, které byly vybrány do Grand restaurant festivalu. Ten startuje již 15. ledna a gurmánům nabízí možnost seznámit se s gastronomií vybraných předních podniků po celé České republice formou ochutnávek degustačních porcí za speciální ceny.
Na začátku července se zde uskuteční tradiční Soutěž o nejlepší valašský sýr. Vyhlídka je také jedním z hlavních partnerů známého Karlovského gastrofestivalu. Kuchaři při něm nejen prezentují vlastní speciality, ale hostí také přední kuchaře včetně držitelů michelinské hvězdy a koná se i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál. Letošní 6. ročník je plánován na 3. – 5. října.

Spa hotel Lanterna**** Velké Karlovice se nachází ve vyhlášené turistické oblasti uprostřed CHKO Beskydy s bohatými možnostmi turistiky, cyklistiky, lyžování i relaxace. Hotel si zakládá jak na vysoké úrovni wellness služeb, tak i gastronomie s akcentem na poctivou valašskou kuchyni v moderním pojetí, regionální produkty a čerstvé, tradiční suroviny typické pro Valašsko. Loni hotel přešel na tzv. zelenou linii v nabídce snídaní. Hostům nenabízí kupovaná jednoporcová balení různých pochutin, ale vše je připravováno čerstvé a servírované v miskách. „Mícháme si sami kvalitní smetanové jogurty s lesním ovocem a cukrem, čímž jsme docílili odstranění konzervantů a umělých barviv, vyrábíme vlastní pomazánky i saláty, krájíme kvalitní máslo a podáváme domácí chléb a pečivo či frgály naší vlastní produkce," popisuje šéfkuchař Pavel Václavík. Proměnou prošla také nabídka pokrmů pro děti, z níž definitivně zmizely hranolky a kečup. V roce 2014 má v nabídce hotelu přibýt med vlastní produkce. Včelí úly byly na nedaleké louce umístěny na podzim, první med se očekává letos v létě. www.lanterna.cz

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Etiketa stolování s degustačním menu

TERMÍNY: 4. 4. a 30. 5. 2014 od 18:00 hodin
ZAHRNUJE:
• Degustační menu o čtyřech chodech v zážitkové restauraci Vyhlídka
• Selekci vín snoubených k menu
• Etiketu stolování zábavnou formou – Alexandr Burda
CENA: 1 190 Kč/osoba
Hosté, kteří využijí v den akce také ubytování ve Spa hotelu Lanterna, zaplatí zvýhodněnou cenu 2 290 Kč/osoba/noc (oproti obvyklé ceně 3 040 Kč).
Alexandr Burda je vysokoškolským profesorem na Slezské univerzitě v Opavě a současně odborníkem v oblasti gastronomie, řízené degustace nápojů, činnosti sommeliéra a baristy.

Gurmánský kalendář 2014

Leden – Zvěřina zahalená kouřem
Únor – Návrat ke kořenům
Březen – Vítání jara
Duben – To nejlepší od místních farmářů
Květen – Menu z královské zeleniny
Červen – Menu z mladých býčků
Červenec – Borůvkové pokušení
Srpen – Z rybářských sítí
Září – Z houbařského košíku
Říjen – Kouzlení z dýně + Karlovský gastrofestival (3. – 5. 10.)
Listopad – Kouzlení z dýně (do 6. 11.), Husí hody (7. – 23. 11.), Tajemství černých lanýžů (od 24. 11.)
Prosinec – Tajemství z černých lanýžů

Autor: Redakce

15.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tragická nehoda mercedesu ve Wolkerově ulici v Olomouci
2 9

Tragický náraz hokejistova mercedesu šetří kriminálka

Michal Surzyn
7

Pohyb v Sigmě: rušno mezi obránci, otazník u Yunise i zkouška dorostenců

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Řidič se po dálnici řítil v protisměru. Skončil na psychiatrii

Velmi nebezpečnou situaci zažili řidiči na dálnici z Mohelnice do Olomouce.

Pitbul kousnul návštěvnici baru do obličeje

Do fakultní nemocnice odvezla záchranka mladou ženu, kterou v jednom z přerovských barů pokousal pitbulteriér její známé.

Dvě dívky se zranily při těžké srážce fordu se seatem

FOTO Z MÍSTA / Dvě mladé ženy skončily v péči lékařů po vážné nehodě fordu, který dostal smyk a vletěl do protijedoucího seatu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT