Zřejmě nejdelší zkušenost a zároveň tradici s vánočním speciálem mají v pivovaru Jadrníček v Náměšti na Hané. Ten v příštím roce oslaví deset let od založení, „čtrnáctka“ s názvem Vánoční Jadrák se tam vaří už devět let a zájem každoročně roste.

„Rok od roku vaříme tohoto speciálu víc a víc, zákazníci si jej oblíbili. Jedná se o spodně kvašený světlý speciál vařený z jednoho druhu moravského sladu a českého chmele. Máme jej na čepu v naší hospůdce, v nabídce je také lahvový v dárkovém balení. Je to ´klasika´, kterou si lidé rádi vychutnají po bramborovém salátu, při posezení s rodinou nebo třeba u televize,“ řekl Luboš Jadrníček, spolumajitel rodinného pivovaru.

Olomoucký pivovar Twinberg má v nabídce hned tři vánoční speciály. Hosté je mohou vyzkoušet v pivovarské hospůdce nebo si je koupit v pivotékách.

„Jména dostali podle Tří králů. Kašpar je patnáctka, kyseláč s rybízem, malinami, vanilkou a laktózou a má připomínat linecké cukroví. Melichar je ležák, čtrnáctka se zlatavou barvou a vyšší hořkostí. Baltazar je silné černé pivo, devatenáctka s kávovými a čokoládovými tóny,“ popsal sládek Vlastislav Kubíček s tím, že limitovaná edice bude v prodeji minimálně do konce roku.

Country ze Svatokopeckého pivovaru

Vánoční várku světlého ležáku chmeleného pouze jedním chmelem, novou českou odrůdou s názvem Country, připravili ve Svatokopeckém pivovaru. Na čepu jej má například Blues Bar Garch nebo Entrée Restaurant a lahvové je ke koupi v olomouckém pivním ráji.

„Pivo jsem vařil ze dvou sladů, Plzeňského sladu a Pale Ale. Ve vůni se projevuje sladový základ doplněný převážně bylinným a květinovým charakterem s nádechem citronové kůry. Náš speciál má optimální plnost s příjemnou hořkostí,“ prozradil majitel minipivovaru Ivo Hrdlička.

"Perníková" třináctka z Tvargu

Zajímavou novinku v podobě Tvarg vánoční třináctky uvařili ve stejnojmenném pivovaru ve Velké Bystřici na Olomoucku. Vánoční speciál totiž voní a chutná téměř jako tradiční kořeněné perníčky.

„Inspirací nám bylo pečení cukroví během adventu. Použili jsme speciální slady a chmely, které připomínají tyto chutě a navíc jsme přidali perníkové koření. Ohlasy hostů jsou pozitivní. Nejdříve mají trošku obavy, ale nakonec je vánoční speciál mile překvapí a dají si další ´kousek´,“ popsal sládek Jiří Balihar s tím, že vánoční speciál je na čepu v pivovarské hospůdce.

„Také v Zátiší u Hastrmana v Křelově nebo U Magora v Olomouci. Kdo má zájem, může si jej objednat v našem e-shopu,“ dodal Jiří Balihar.