Podle Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), která rekonstrukce financuje, by se do oprav mělo jen v Olomouckém kraji investovat přes 142 milionů korun.

„V Olomouckém kraji plánujeme letos investovat v rámci všech krajů nejvíce finančních prostředků. Daří se to díky úspěšné a rychlé projektové přípravě. Navíc zde již od konce loňského roku realizujeme první větší investiční akce v Lipníku nad Bečvou a Přerově,“ přibližuje náměstek generálního ředitele pro správu majetku Tomáš Drmola.

Podle SŽDC budou největší opravy nádraží v Olomouckém kraji v letech 2018 a 2019 v Hanušovicích, Šternberku, Kojetíně, Lipníku nad Bečvou, Hlubočkách, Drahotuších, Olomouci-Řepčíně, Velké Bystřici a Grygově.

Po rozkliknutí města na této mapě, se zobrazí zprávy o jednotlivých nádražích. Ty informují zejména o stavu projektů rekonstrukcí, společnostech, které na projektech pracují, a ceně.

Většina informací pochází ze stránky Hlídač státu, který shromažďuje data z Registru smluv, obchodního rejstříku či transparentních účtů politických stran. Nasbírané informace potom propojuje. Projekt Hlídač státu za to v listopadu dostal cenu Křišťálové Lupy.

Vizualizace přestavby nádraží ve Šternberku - cílový stav
Nádraží ve Šternberku čeká radikální přestavba. Takto má vypadat
Nádraží v Hanušovicích. Ilustrační foto
Zanedbané nádraží v Hanušovicích získá ztracenou krásu
Nádraží v Přerově
Nádraží v Přerově bude hezčí, modernizace se dočká i Kojetín

ADÉLA ŽŮRKOVÁ