Buďte krásnější s DeníkemChtěla byste změnit svůj vzhled, ale nevíte, jak na to? Nevíte si rady s denním či večerním líčením? Tak právě pro vás máme nyní jedinečnou příležitost!

Soutěžte s regionálním Deníkem o proměnu se zkušenou vizážistkou Michaelou Pospíšilovou. A co proto musíte udělat?

Stačí, když nám na e-mail andrea.bzonkova@denik.cz pošlete fotografii svého obličeje a vaše stručné představení s vysvětlením, proč se do proměny hlásíte.

Odborná porota poté z účastnic soutěže vybere výherkyni. Soutěž se řídí pravidly Deníku

Krok za krokem krásnější

6. díl - Jak připravit a nalíčit rty a vybrat odstín rtěnky

Zvolit či najít ten pravý odstín rtěnky bývá většinou náročnější než výběr například očních stínů nebo odstín ma-ke-upu. A já se vám dnes pokusím předat nějaké rady a tipy, jak na to.

Existuje obrovské množství různých konzistencí rtěnek. Ať už se jedná o matné, krémové, lesklé, či perleťové.

Osobně jsem velkým fanouškem matných rtěnek. Musí se s nimi pracovat velmi precizně, jelikož jsou schopny zdůraznit každou nedokonalost. Neobsahují velké množství zvlhčujících složek, a proto nejsou vhodné pro suché rty.

Matná rtěnka

Několik minut před nanesením takové rtěnky je důležité rty důkladně hydratovat a zbavit je šupinek. Většinou stačí klasický balzám na rty. Pro jemné odstranění vrchní vrstvy odumřelých buněk rtů můžete použít i peeling nebo zubní kartáček. Velkou výhodou matných rtěnek je jejich delší trvanlivost v porovnání s lesklými rtěnkami. Matnou rtěnku můžete také překrýt leskem na rty.

Perleťová rtěnka

Před použitím perleťové rtěnky je také velmi důležitá hydratace rtů, jelikož i tyto rtěnky jsou sušší a obsahují příměs drcených perel.

Krémová rtěnka

Krémové rtěnky, ať už v kelímku, či v podobě klasické tyčinky, obsahují větší množství vosku. Díky tomu se vám s nimi bude lépe pracovat, jelikož se roztírají snáze, než je tomu u matných rtěnek. Nečekejte však, že vám na rtech vydrží dlouho.

Lesklá rtěnka

Lesklé rtěnky, které díky svému výraznému lesku opticky zvětšují rty, jsou skvělou volbou pro ženy s užšími rty. Tento typ má ale také nejmenší výdrž a často v obalu vypadá tmavší, než je tomu na samotných rtech.

Výběr barvy

Než si řekneme něco o barevných odstínech pro různé typy pletí, vysvětlíme si, jakým způsobem je ideální rtěnku vybírat.

Především barvy nezkoušíme na hřbetu ruky.

Mnohem více se podobá vašim rtům špička prstu, ať už se jedná o samotnou strukturu kůže, či o barevný podtón. Rtěnka na hřbetu ruky vypadá jinak, než je tomu nakonec na rtech.

Proto se vám může často stát, že se vám odstín rtěnky zkoušené v drogerii či parfumerii na hřbetu ruky velice zamlouvá, a doma zjistíte, že to není úplně to pravé.

Raději otestujte barvu na špičce prstu a přiložte ke rtům. Je to jednodušší a rtěnka má reálnější odstín, než když ji nanesete na hřbet ruky.

Pro správný výběr odstínu rtěnky je nejdůležitější váš samotný tón pleti.

Pokud jste nositelkou dokonalé porcelánové pleti s růžovým nádechem, jsou pro vás ideální starorůžové, hnědavé růžové, světlé meruňkové či jemné červené odstíny. Vyhněte se příliš křiklavým barvám.

Jestliže má vaše pleť chladný namodralý podtón a většinou se dobře opaluje, nebo máte tmavší pleť až s olivovým nádechem, sáhněte vždy po studených odstínech růžové, starorůžové, melounové, fialkové, malinové a purpurové.

Pro ženy se zlatě teple béžovou pletí je vhodná lososově meruňková, rezavá, rezavě červená či rezavě nahnědlá.

Pro ty z vás, které mají v obličeji velké barevné kontrasty a jejich pleť je buď sněhurkově bílá s chladným růžovým podtónem, nebo naopak s chladným hnědavě olivovým podtónem, jsou ideální syté až křiklavé barvy, všechny studené červené odstíny od zářivě rudé až po bordó, ale i výrazné růžové.

Rtěnku také můžete sladit s oděvem nebo šperkem či lakem na nehty.

Aby výrazné rty vypadaly pěkně, je potřeba precizní práce. Několik minut před nanesením rtěnky je dostatečně hydratujte.

LÍČENÍ RTŮ. Na konturu rtů můžete nanést malé množství make-upu. Konturkou vždy rty nejen obtáhněte, ale i vykreslete. Začněte „zobáčkem" uprostřed horního rtu. Poté rtěnkou vyplňte plochu rtů ideálně s použitím štětečku. Na závěr můžete přidat i malé množství lesku. Zafixovat rtěnku můžete zapudrováním přes jednu tenkou vrstvu papírového kapesníčku.

Líčení rtů Líčení rtů

Líčení rtů Líčení rtů

Líčení rtů Líčení rtů

Konturka

Na konturu rtů můžete nanést malé množství make-upu, zvláště v případě, že rty nemají dokonalý a symetrický tvar. Díky tomu můžete správný tvar dokreslit.

Tužka na rty by měla mít vždy stejný odstín jako rtěnka. Maximálně se mohou lišit o jeden až dva odstíny.

Konturkou vždy rty nejen obtáhněte, ale i vykreslete. Tužka zabrání, aby se rtěnka rozpíjela, a déle vydrží.

Začněte „zobáčkem" uprostřed horního rtu. Poté rtěnkou vyplňte plochu rtů ideálně s použitím štětečku.

Na závěr můžete přidat i malé množství lesku. Zafixovat rtěnku můžete zapudrováním přes tenkou vrstvu papírového kapesníčku.

Na zobáček naneste malé množství rozjasňovače nebo perleťového béžového stínu na oči. Tím se rty opticky našpulí.

Pár pravidel
✿ Nenanášejte přehnané množství lesku.

✿ Nikdy nepoužívejte tužku na rty, která má úplně jiný odstín, hlavně ne tmavší.

✿ Pod rtěnku nepatří make-up, maximálně jen v konturách.

✿ Nikdy nenanášejte rtěnku na suché, nebo dokonce šupinkovaté rty.

✿ Vedle studených odstínů vypadají vaše zuby opticky bělejší.

✿ Pokud se rozhodnete pro výraznou rtěnku, dejte si záležet na tom, aby váš make-up vypadal co nejdokonaleji. Bez krásného podkladu nebude nikdy výrazná rtěnka vypadat pěkně.

✿ Žádná rtěnka nevydrží celý den, mějte ji tedy vždy s sebou.

✿ Snažte se, aby tužka na rty byla vždy ostrá, když ji chcete použít.

Michaela Pospíšilová

Krok za krokem krásnější

Seznamte se s Michaelou Pospíšilovou

Vizážistka Michaela PospíšilováJe mi ctí připravovat nový seriál plný inspirace, nápadů, triků a tipů pro krásu.

Souhlasím s výrokem Coco Chanel: „Není ošklivých žen, jsou jen ženy, které se neumějí udělat krásnými." A to považuji za velkou škodu.

Jmenuji se Michaela Pospíšilová a jsem majitelkou vizážistického studia v Olomouci, které je kombinací nabízených služeb jediné svého druhu ve městě.

Často se setkávám s otázkou, jak jsem se k této práci dostala. Dlouhé roky jsem profesionálně sportovala, líčení a úprava vlasů proto v mém životě nemělo žádné velké zastoupení.

Mé vzdělání se také ubíralo jiným směrem. Získala jsem vysokoškolský titul v oboru marketing na univerzitě ve Spojených státech.

Vždy mě však fascinovalo vše, co se kolem krásy točí. Byla jsem fanynkou klasických teenagerovských filmů, kdy se z ošklivky stane krásná královna plesu.

Proto jsem se nakonec rozhodla, že zkrášlování žen bude ten směr, kterým se chci v životě vydat. Říká se, že máte dělat to, v čem vám druzí říkají, že jste dobrá.

Salon Michaely Pospíšilové

Absolvovala jsem řadu profesionálních kurzů a v dnešní době mé studio s názvem FACE nabízí všechny druhy profesionálního líčení od svatebního přes večerní až po extravagantní.

Věnuji se také česání svatebních, večerních a slavnostních účesů, vedu individuální kurzy osobního líčení, nabízím prodlužování vlasů, kompletní vizážistické poradenství a dnes tolik oblíbené proměny.

Přestože se podílím na líčení přehlídek a foto make-upu pro modelky, stále mě to více táhne k obyčejným ženám.

Největší srdcovkou jsou pro mě svatby a kompletní příprava nevěsty a svatebčanek. Líbí se mi, když se mi žena pod rukama mění.

Největší odměnou je pro mě výraz v jejím obličeji, kdy se cítí krásná a je spokojená sama se sebou. Jsem ráda, že patřím k těm, pro které se vášeň stala prací a naopak.