Podnikatelé i firmy stravenky podporují, restaurace už tak jednotné nejsou

Podniky, střední i malé, však do něj již investovaly od stovek tisíc až po miliony korun. Pro menší a střední firmy, které nemají kuchyň, jsou pak stravenky jednou z mála výhod, jež zaměstnancům poskytují.

Anketa, kterou Hospodářská komora uspořádala v těchto dnech mezi firmami, hovoří jasně proti návrhu změn, které mají zrušit daňovou uznatelnost nákladů na stravování.

Schválení návrhu by se dotklo i olomouckých firem. „Přímo závodní stravování nemáme, ale naši zaměstnanci dostávají finanční podporu na stravování v podobě stravenek. Ty částečně hradí společnost ze zisku, zbytek si platí sám zaměstnanec. Je to výhodné jak pro něj, tak i pro naši firmu. Také je to určitá motivace. Máme kolem čtyř set zaměstnanců, a pokud by byly stravenky zrušeny, bylo by to určitě nepříjemné,“ vyjádřila se k problému ředitelka ekonomického úseku firmy Gemo Vlasta Bazgerová.

Firmy přijdou o důležitý benefit

Mezi firmami, které trvají na podpoře stravování, je i jednička pražského žebříčku Top 100 nejobdivovanějších firem ČEZ. Pro firmu by znamenalo zrušení podpory závodního stravování náklady ve výši desítek milionů korun.

„V období posledních tří let se v rámci skupiny ČEZ do zařízení závodního stravování investovalo asi 55 milionů korun. Kromě daňově neuznatelných nákladů, odpisů či příspěvku ze strany zaměstnavatele tato změna ve svém důsledku znamená pro zaměstnavatele ztrátu vynaložených peněz, další platby v rámci daně z příjmu a ukončení závodního stravování,“ vysvětlil ředitel úseku správy nemovitostí a služeb Martin Vojáček.

Zejména menší firmy pak poukazují na fakt, že stravování či příspěvek na něj je jediným benefitem, který mohou zaměstnancům nabídnout.

Jíst se bude, otázkou je za co

Používání stravenek se dotýká i jídelen a restaurací. „Nedokáži pochopitelně nyní říci, jaký celá akce bude mít případný dopad. Ale lidé určitě jíst budou. Otázkou je kde a za co. Stravenky využívá hodně firem a samozřejmě pro zaměstnance to smysl má. My ale máme na stravenkách pětiprocentní marži. Bylo by pro nás tedy výhodnější, kdyby se platilo jen penězi. Určitě bych ale nerad přišel o klientelu, která k nám chodí. Jestli návrh opravdu projde, tak myslím, že to krátkodobý vliv na návštěvnosti mít bude, ale až si lidé zvyknou, tak se vše vrátí do normálu,“ nastínil svůj pohled na celou záležitost majitel Restaurace u Anděla Jiří Šmoldas.

„Hospodářská komora ČR v rámci jednání o úpravách návrhu reformy prosazuje zachování daňové uznatelnosti závodního stravování a má pro to dostatek argumentů. Krom toho však také potřebujeme doložit na konkrétních případech dopad zrušení daňové uznatelnosti na firmy, které v posledních letech investovaly do zřízení či modernizace vlastního stravovacího zařízení,“ shrnul výsledky ankety prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.