Ovšem naši předci by vám zřejmě řekli, že nejlepší jsou brambory jen tak.

Nejběžnější přípravou totiž odjakživa bylo vaření brambor ve slupce nebo pečení v ohni. Uvařené se pak na stole loupaly, solily a zapíjely mlékem nebo podmáslím.

V jednoduchosti je síla

Když se na však na loupané brambory přidala cibulová jíška, říkalo se jim zajíšené.

V mnoha oblastech Čech a Moravy se jedly brambory s tzv. přibírkou. To znamenalo nabrat si na lžíci brambory a k nim přibrat polévku z kyselého mléka nebo podmáslí.

Dále se jedly brambory mačkané či šťouchané a oblíbená lepenice (brambory s kysaným zelím a cibulkou), nebo brambory omaštěné škvarky.

Když naše prababičky zjistily, že se z brambor dá vytvořit velmi kompaktní těsto, začaly z něj připravovat šišky, které ihned omastily, aby se neslepily a sypaly je cukrem a mákem, tvarohem, pracharandou (rozemletými sušenými hruškami), perníkem, polévaly rozvařenými povidly nebo pokapávaly medem, případně se jedly naslano podobně jako vařené brambory - omaštěné škvarky a smíchané se zelím nebo kapustou.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové placičky se špenátem

close Bramborové placičky se špenátem zoom_in

Bramborové koblížky s parmazánem

close Bramborové koblížky s parmazánem zoom_in

Pečeně s lyonskými bramborami

close PEČENĚ S LYONSKÝMI BRAMBORAMI zoom_in

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

close Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem zoom_in

Bramborové šišky s perníkem

close Bramborové šišky s perníkem zoom_in

Knedlíky jako samostatný pokrm

Vzácněji se z těsta vařily knedlíky, které se však nepodávaly k masu jako nyní, ale byly samostatným pokrmem.

Mastily se sádlem se smaženou cibulkou, restovanou slaninou, nebo škvarky a jedlo se k nim zelí sladké i kysané.

Připravovaly se také chlupaté knedlíky ze syrových brambor, které se podávaly jako samostatné jídlo se zelím nebo omáčkou, nejčastěji houbovou, křenovou nebo česnekovou. Sypaly se ale i mákem nebo jen omastily sádlem.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové rösti

close Bramborové rösti zoom_in

Anglické brambory

close Anglické brambory zoom_in

Zapečené brambory po staročesku

close Zapečené brambory po staročesku zoom_in

Salát s tuňákem a pečenými bramborami

close Salát s tuňákem a pečenými bramborami zoom_in

Řecké olivové brambory

close Řecké olivové brambory zoom_in

Placky a kaše

Nesmíme zapomenout na placky.

Pekly se na plotně i v troubě z těsta, které tvořily jen vařené brambory, hrubá mouka a vejce, ochucené pouze solí a kmínem.

Tyto jednoduché placky jsou prý na Vysočině dodnes natolik oblíbené, že se přikusují i ke kávě!

A co teprve brambové kaše!

Vařily se nejčastěji dva druhy - hedvábná byla s mlékem, jak ji známe i dnes a pak kaše nastavovaná krupkami nebo jáhlami. Ta se mastila sádlem s cibulkou nebo polévala povidly.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz