Smažený květák, květáková polévka a mozeček. To jsou asi nejčastější recepty připravované z oblíbené zeleniny, kterou můžete znát také pod názvem karfiol.
Že si z něj však můžete připravit spoustu zajímavějších pochoutek, zjistíte v dnešním květákovém přehledu receptů.
Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné stejně jako například kedlubny, zelí či kapustu.
První zmínky o této vyšlechtěné odrůdě brukvovité zeleniny se objevují již v 16. století ve Francii, běžným pokrmem se však květák stal až za vlády Ludvíka XIV.
Z květáku konzumujeme bílou květákovou hlávku (růžici), avšak i vnitřní listy u mladých květáků se někdy používají do salátu.
Ve světě dnes existuje mnoho pododrůd květáku, stejně jako mnoho barevných hybridů například oranžové nebo fialové květákové hlávky.
VYZKOUŠEJTE:
Zapečené spirály s květákem a paprikou
Květák se sýrem a žampiony
Vaše tělo ho ocení
Podobně jako ostatní druhy čeledi brukvovitých je i květák bohatý na vlákninu, vitaminy a množství lidskému tělu prospěšných látek. Neobsahuje velké množství cukrů ani tuků, a je proto vhodný pro přípravu dietních nebo zdravějších jídel.
Vědci z univerzity v Georgetownu nedávno prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.
Květák také prospívá dobré funkci pokožky, sliznic a zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.
Květák se však nedoporučuje při dně (obsahuje puriny), také při zánětech jater a žlučníku.
Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu, v ostatních měsících je dovážen převážně z jižní Evropy. Při jeho nákupu dbáme, aby hlávka byla pevná, bílá a bez otlaků, listy nezvadlé.
Co s ním v kuchyni
Květák se připravuje v mnoha národních kuchyních americké, evropské, asijské i arabské. Může být konzumován smažený, vařený, zapékaný, dušený či syrový.
Krom oblíbených úprav zmíněných úvodu je květák skvělý do zapékaných zeleninových mís, často se připravuje zapečený se sýrem nebo se smetanou a šunkou.
Lahodný je krátce povařený a přelitý máslem či jemnou bešamelovou omáčkou, ale také gratinovaný a samozřejmě smažený, ať už po malých růžičkách nebo jako karbanátky.
Tuto zeleninu můžeme i konzervovat (nakládat do slaného či octového nálevu) a poté použít na přípravu salátů či předkrmů. Č
erstvý neomytý květák v perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce asi deset dní, ale můžeme ho také předvařit a poté zamrazit.