VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař z Galiku získal bronz v Dubaji

Velké Karlovice - Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.

10.3.2012
SDÍLEJ:

Šéfkuchař hotelu Galik ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Foto: Resort Valachy

„Mám z ní velkou radost. Sice jsem věřil, že skončím na předních místech, ale v medaili jsem v tak velké konkurenci nedoufal,“ svěřil se po svém návratu domů 44letý Slovák.

Soutěže se účastnil jako člen Gourmet clubu Slovakia zájmového sdružení předních slovenských kuchařů. Sice pracuje v restauraci moravského hotelu, ale dojíždí sem pár kilometrů přes hranice ze Slovenska, kde trvale žije.

Na soutěž v Dubaji se sjelo celkem 140 kuchařských týmů z celého světa. Kuchaři se utkali v několika soutěžních sekcích. Ta, jíž se účastnil Miroslav Milučký, byla věnována takzvané praktické kuchyni. Byla tedy zaměřena na pokrmy, které je možné běžně z dostupných surovin a v přiměřeném čase připravit v hotelové restauraci vyšší kategorie.

Z jehněčího

Kuchaři měli předem určené zadání připravit pokrm z jehněčího masa. „Na přípravu pokrmu včetně přílohy máte 45 minut, což není mnoho. To byl také pro soutěžící největší problém, za který nasbírali ztrátové body. Komisaři, mezi nimiž jsou mnohonásobní mistři světa, jsou velmi přísní. Roli nehraje jen chuť a dodržení doby přípravy, ale také úspornost při práci. Kontrolují třeba, jaké množství suroviny skončilo v odpadu nebo kolik jste použili nádobí,“ popsal Miroslav Milučký.

Pro soutěž si vymyslel vlastní recept jehněčí kýtu nasekanou na kousky a zabalenou v listu z kapusty se šťouchanými brambory, baby špenátem, pečenou kořenovou zeleninou a rozmarýnovou omáčkou demi glace. „Samozřejmě jsem si to musel s ohledem na časový limit předem dobře promyslet a také trochu potrénovat. Než jsem na soutěž jel, zkusil jsem si pokrm čtyřikrát uvařit pro mé kolegy v práci i hosty restaurace,“ dodal Miroslav Milučký.

Porota prý nejvíce ocenila vynikající a vyváženou chuť rozmarýnové omáčky a také velmi dobře propečené maso. „Stříbro mi uteklo jen o pár bodů. Ale mám alespoň nějakou výzvu pro další ročník,“ poznamenal kuchař.

Pokrm, s nímž vybojoval bronzovou medaili, budou moci v brzké době ochutnat hosté „jeho“ karlovické restaurace. „Pokrm mimořádně zařadíme do Velikonočního menu, které budeme hostům nabízet během velikonočních svátků,“ upřesnil vedoucí hotelu Galik Pavel Mikula.

Hotel Galik leží v karlovickém údolí Léskové. Mezi turisty, cyklisty, lyžaři a běžkaři je dlouhodobě vyhlášený kvalitní a přitom cenově dostupnou krajovou kuchyní, v níž nechybí regionální speciality. Miroslav Milučký zde pracuje od léta 2010. Od ledna 2012 je šéfkuchařem nejen restaurace hotelu Galik, ale také Gril srubu Razula u blízké sjezdovky Razula. www.galik.cz. (maž)

Autor: Redakce

10.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoučtí hokejisté (v červeném) porazili Plzeň 5:0. Branislav Konrád a David Škůrek
34

Plecharéna slavila! Mora se lídrovi pomstila za debakl

Kdo bude zastupovat Olomoucký kraj ve Sněmovně
9 12

Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Fakultka v Šantovce "půjčí" lidem robota, který umí šetrně operovat

Unikátní příležitost stát se na chvíli chirurgem, který operuje pomocí robota, mohou využít zájemci počátkem příštího týdne v olomoucké obchodní galerii Šantovka.

Jak volila velká města v Olomouckém kraji? Na bedně se liší

Zatímco hnutí ANO jednoznačně triumfovalo i ve všech velkých městech Olomouckého kraje, na dalších příčkách už jsou mezi hlavními centry regionu rozdíly.

Olomoucký primátor doskočil až do parlamentu, matadory nechal mimo

Primátor Olomouce Antonín Staněk je jedním ze skokanů letošních voleb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení