Během posledních několika let si Wellness Horal, vybudované jako součást komplexu hotelu Horal v Resortu Valachy, vydobylo vysoké renomé mezi veřejností i odborníky. Návštěvníci se sem sjíždí z celé republiky a čím dál častěji i ze Slovenska, na jednodenní výlet i ve spojení s ubytováním, které tu bývá vyprodáno i na několik týdnů dopředu.

Co stojí je tajemstvím úspěchu Wellness Horal? O tom jsme si povídali s jeho ředitelem Martinem Pařízkem(na snímku).

Wellness Horal. Ředitel Martin PařízekZdroj: Archiv Resortu ValachyZaujalo nás, pane Pařízku, že jste bývalý fotbalový brankář. Jak se profesionální sportovec stane ředitelem wellness centra?

Sport i relaxace k sobě mají velmi blízko, regenerace je pro sportovce nezbytná. Mne tato tématika vždy bavila. Část kariéry jsem strávil v zahraničí a při tom jsem měl možnost poznávat tamní wellness centra, která jsou zejména na jihu Evropy na špičkové úrovni. Nasbíral jsem spoustu inspirace a jsem rád, že ji nyní můžeme uplatňovat ve Wellness Horal. Vzorem jsou pro nás zejména Rakousko, Itálie a samozřejmě také Asie, kde je podle mě nejlepší celosvětová úroveň spa provozů.

Od začátků wellness služeb na hotelu Horal v roce 2005 jste ušli obrovský kus cesty…

Začínali jsme s jedním whirlpoolem, saunou, párou, dvěma masérskými místnostmi. Dnes patříme k největším hotelovým wellness centrům u nás: přibyly termální bazény, fitness centrum, tenisový kurt, venkovní whirpool s odpočinkovými terasami, zavedli jsme pravidelné saunové rituály, rozšířili nabídku exotických masáží, otevřeli jsme beauty salon, Vital bar s pečlivě vybraným sortimentem zdravého občerstvení… Hostům nabízíme nejširší otevírací dobu denně od 7 do 22 hodin, což není v hotelových wellnessech standard.

Co návštěvníky láká nejvíc?

Velkým hitem se hned po vybudování v roce 2011 staly termální bazény. Nejen hosté hotelu Horal, ale i blízkého hotelu Lanterna do nich mají vstup v ceně ubytování, což se během celého roku výrazně promítá v jejich návštěvnosti. Velmi oceňované jsou i saunové rituály, které v takovém rozsahu jako my nabízí jen dvě tři centra v republice. Za koupáním i saunováním k nám jezdí i jednodenní hosté. Velmi se osvědčil náš celodenní balíček Wellness den pro zdraví s masáží a obědem, hosté to berou jako jednodenní dovolenou.

Saunovými rituály jste skutečně vyhlášení. V čem vlastně spočívají?

Je to řízené saunování za asistence saunéra, které má za cíl pobavit a zpestřit pobyt v sauně. Saunér polévá horké kameny vonnými esencemi, víří vzduch ručníky a prapory pro intenzívnější pocit horka a lepší pocení. U nás také při rituálech podáváme hostům k potírání pokožky různé druhy peelingů. Na tom si dáváme velmi záležet, složení peelingů i esence měníme dle ročních období, naši saunéři se stále snaží vymýšlet nové věci. A těší nás, že podle recenzí to hosté opravdu oceňují.

Co ještě je nyní u vás trendy? Po čem hosté takzvaně nejvíc „jdou“?

Velmi vyhledávané jsou exotické masáže. Hosté už si zvykli na jejich vysokou kvalitu, kterou zaručuje provedení rodilými maséry z Thajska, Srí Lanky, Filipín, Bali a Indie. Snažíme se hosty maximálně hýčkat, proto si mohou při objednání masáže užít i časově neomezený pobyt ve wellness, aby si opravdu pořádně odpočinuli. Šálek čaje jako pozornost po terapii je u nás samozřejmostí. To vše podle mě patří k příjemnému zážitku z relaxace.

Boom teď u nás zažívá turecký hammam. Pro řadu lidí je to něco nového, neobvyklého. Jde o terapii, v níž se snoubí masáž, peeling a jemné polévání teplou vodou, což je tak jedinečný zážitek, že se za ním hosté opakovaně vracejí. V originálním pojetí se s ním v Česku takřka nesetkáte.

Když je wellness nyní vaší profesí, máte vůbec ještě chuť a čas si ho sám užívat ve volných chvílích?

Určitě, v tomto koníčku se pro mě nic nezměnilo. Jezdím se inspirovat do kvalitních wellness center, jako porotce i host se účastním soutěží saunérů, na „kontrolu“ samozřejmě chodím i k nám. Rád si zajdu na masáž a samozřejmě miluji saunu. Snažím se na ni vyhradit pravidelně čas a všem bych pro zklidnění i posílení imunity poradil totéž. Zkuste s tím začít třeba zrovna u nás. V sobotu 7. dubna navíc opět, jako každou první sobotu v měsíci, pořádáme Saunovou noc s prodlouženou otevírací dobou až do půlnoci. Ale přijet můžete i jindy, otevřeno máme každý den.

Děkujeme za pozvání i za rozhovor.

Co možná nevíte o Wellness Horal♦ Otevřeno je denně, od 10 do 22 hodin (pro ubytované hosty dokonce již od 7 hodin).
♦ Každou první sobotu v měsíci se ve Wellness Horal koná  Saunová noc s prodlouženou otevírací dobou do půlnoci. Nejbližší je v sobotu 7. dubna.
♦ Jako jedno z mála wellness center u nás nabízí saunové rituály a to až devětkrát denně.
♦ Oslavenci mají v den narozenin vstup do Wellness Horal za symbolickou 1 korunu.
♦ Když se ubytujete v hotelu Horal nebo v blízkém Spa hotelu Lanterna, máte neomezený vstup do Wellness Horal v ceně ubytování.
♦ Šest národností pod jednou střechou: exotické masáže poskytují ve Wellness Horal maséři z Thajska, Srí Lanky, Filipín, Bali a Indie, beauty ošetření a hammam domácí terapeuti.
♦ Jako jedno z mála v ČR nabízí Wellness Horal originální turecký hammam.
♦ Denně od 8 do 10 hodin je saunový svět vyhrazen dětem.
♦ Zkuste jednodenní dovolenou - Wellness den pro zdraví, zahrnující celodenní pobyt s masáží a tříchodovým menu k obědu či večeři.