Jedenačtyřicetiletý Tomáš Rousek (na snímku) pracuje pátým rokem jako generální ředitel NH Collection Olomouc Congress, který patří do sítě NH Hotel Group. V oboru je 23 let, vystudoval Střední hotelovou školu v Opavě, zkušenosti nasbíral mimo jiné i v zahraničí.

Generální ředitel NH Collection Olomouc Congress hotelu je nominovaný na cenu Hoteliér roku 2016. Zdroj: Archív www.nh-olomouc.eu

Pane řediteli, proč myslíte, že jste byl nominován právě vy?

Za mou nominací je fantastický tým a skvělý produkt. Umístění hotelu, šíře nabízených služeb, atmosféra hotelu a kongresové centrum dělá z NH Collection Olomouc unikátní produkt na úrovni celé České republiky. Pro úroveň nabízených služeb byl náš hotel zařazen jako první ve střední Evropě do prémiové značky řetězce pod označením Collection. Společně s mými lidmi jsme získali již třikrát v řadě ocenění TOP 25 Hotels TripAdvisor Travellers´ Choice winner Česká republika. Navíc dlouhodobě dosahujeme vysoké známky kvality 9.3 na portálu Booking.com a 9.4 na TripAdvisoru.

Kolik práce je za takovými výsledky? Jaký je recept na úspěch?

Pominu-li velmi důležité faktory, jako je zajímavý hotel a chápavý majitel, pak už musíte jen dát dohromady tým zkušených, kreativních lidí, kteří vám věří, vy jim dáte důvěru a jste připraveni jít společnou dlouhou cestu.

Jak je to s personálem v hotelové branži ?

Těžké! (smích) Personál dnes prostě není…

Co byste obecně poradil mladým lidem, kteří by se hotelnictví chtěli věnovat?

Profesní dovednosti získáte na školách, dají se naučit. Pokud chcete pracovat v hotelnictví, musíte být připraven s radostí pomáhat jiným, i když zrovna člověk nemá náladu. Měl byste vnímat detaily, být společenský a přirozený. Hosté něchtějí být klamáni.

Co říkáte na zavedení tolik diskutované elektronická evidence tržeb?

Podstata věci je v pořádku. Když někdo podniká, vydělává, musí platit daně. Tady se asi všichni shodneme. Mrzí mě však, že zákon cílí prvotně na gastronomii. Je to taková plošná represe, která není zaměřená na podvodníky, ale na poctivou většinu. I přes fakt, že právě náš hotel by měl s ohledem na konkurenci zavedení EET vítat, podobu zákona vidím jako nešťastnou. Myslím, že jsou tu další odvětví, kde se ztrácí daleko více peněz. Elektronická evidence neřeší úniky na výstupech, ani daňové ráje. Součástí projektu elektronické evidence tržeb (EET) je také web, na kterém budou mít lidé možnost nahlásit podnikatele, který jim nevydal účtenku, aby jej pak daňový úřad mohl potrestat. Ani nechci pomyslet, k čemu všemu to může vést…

CO SE OCEŇUJEOsobní atributy jako spravedlivé, vůdčí a manažerské schopnosti, vynikající komunikační a organizační schopnosti, osobnost, která je nakloněná inovacím a kreativitě, osobnost, která je respektována kolegy v oboru. Výkonnostní ukazatele jako dosažená cena za pokoj a obsazenost hotelu s přihlédnutím k situaci na trhu daného regionu. Přihlíženo je k recenzím hostů či udělením odborných nebo cestovatelských ocenění.