Jednotlivé projekty nyní soupeří o finanční podporu veřejnosti. Musí vybrat celkem alespoň 5000 korun, a to minimálně od pěti různých dárců. Podle výše částky, kterou projekty takto získají, bude rozdělen i finanční příspěvek od Ery, a to podle pravidla: Čím více vyberete od veřejnosti, tím vyšší dar získáte.

Projekt, který veřejnost podpoří nejvíce, získá od Ery 50 tisíc korun, druhý v pořadí 40 tisíc korun, třetí 35 tisíc korun a čtvrtý projekt si odnese 25 tisíc korun. Výběr peněz od veřejnosti skončí 6. ledna 2016. Nyní se už částka pohybuje kolem tři čtvrtě milionu korun.

Z našeho regionu vám nyní představíme dva projekty, o prvních dvou jsme v Deníku psali na konci listopadu.

Digitalizace kronik uchování kulturního dědictví pro další generace

Na pracovišti digitalizace zaměstnává Spolek Trend vozíčkářů Olomouc 13 osob se zdravotním postižením. Získané prostředky budou využity na částečnou úhradu velkoplošného skeneru a vytvoření nového pracovního místa pro OZP na půl úvazku.

„Do projektu Era pomáhá regionům jsme se přihlásili proto, že chceme nabízet ucelený komplex digitalizačních prací a rozvíjet zaměstnávání osob se ZP zakoupením nového velkoplošného skeneru. Ten mohou obsluhovat i osoby pohybující se na invalidním vozíku. Domníváme se, že naše činnost pomáhá k rozvoji regionu hned dvojím způsobem první je digitalizace obecních kronik. Druhá je zaměstnávání osob se zdravotním postižením. S dárcovstvím máme bohaté zkušenosti. Ale takováto forma fundraisingu, kde o výsledku rozhodne veřejnost, je ojedinělá," sdělila Alena Ivanová, ředitelka Spolku vozíčkářů Trend Olomouc.

Wurmovka kulturní a komunitní centrum

Olomoucký spolek W7 se snaží o revitalizaci prostor ve Wurmově ulici, ve kterých sídlí různé sociální, kulturní i podnikatelské projekty a start-upy.

„Program jsme si vybrali, protože nás zaujala možnost propojení fundraisingové kampaně s možností získat podporu přímo od soukromé společnosti. Projekt multikulturního centra ve Wurmově ulici postoupil na divokou kartu. V hlasování projektu Era jsme posbírali nejvíce hlasů z celé České republiky. Snažíme se o budování kulturního prostoru, který může sloužit lidem nejrůznějších generací i sociálních skupin. Oblast dárcovství je pro nás zcela nová. Zkušenost nám poskytne další příležitost pro rozvoj W7," konstatoval za projekt Wurmova 7 Jan Žůrek, intendant Divadla na cucky

S jednotlivými projekty se díky videomedailonkům mohou zájemci blíže seznámit na www.erapomaharegionum.cz. Zde můžete favorizované programy rovnou také podpořit. (PR)