Možnost vydělat si v Evropě přes prázdninové měsíce může využít prakticky každý

Například v sousedním Polsku je zvyklostí, že se muži od rodin vydávají přes letní měsíce vydělávat především do Anglie. Česká republika je v tomto ohledu sice o něco pozadu, přece jen ale v posledních letech lidé za prací do okolních zemí vyrážejí mnohem častěji.

Doba, na kterou lze na sezonní práce vycestovat, se liší. Může se pohybovat od několika týdnů až po několik měsíců. Rozdíl je samozřejmě i ve výdělcích. Například v Dánsku záleží především na typu práce - například za sběr jahod a hrachu si tam lze vydělat za hodinu 6 až 25 eur.

V Itálii není minimální mzda stanovena, obvykle se pohybuje kolem sedmdesáti procent průměrné tamní mzdy. V Rakousku pak výdělek závisí nejvíce na odbornosti, v zemědělství je pro letošek stanovena minimální mzda 1260 eur hrubého. Ve Španělsku je minimální mzda 570 eur měsíčně, číšníci a servírky si tu přes léto mohou vydělat 800 až 1100 eur hrubého, například stejně jako pokojská. Nejlépe hodnoceni jsou pak řidiči nákladních aut, kteří si mohou vydělat takřka dva tisíce eur za měsíc.

Krom vyššího finančního výdělku má zmíněné vycestování i další výhody. „Oproti standardnímu dlouhodobému zaměstnání v cizině se u sezonních prací nemusíme vzdávat svého současného zaměstnání. Odjíždí se jen na chvíli, a když se nám práce nelíbí, můžeme se vrátit domů,“ uvedla proDeník Věra Kolmerová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Zájemci si mohou při hledání prace nechat poradit od firem, které dané služby zprostředkovávají. Pomohou jim najít uplatnění například v zemědělství, gastronomii, hotelnictví, v nejrůznějších údržbářských pracích v hotelech, chatách, turistických oblastech a letoviscích.