VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jestli chcete pálit, nenechávejte objednávku na poslední chvíli

OLOMOUC - Většina Čechů si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe na vypálené z vlastní úrody. Ovoce ze zahrad a sadů tak končí v palírnách a moštovnách, ze kterých si zákazníci po několika měsících odvážejí destilovaný alkohol.

19.7.2007
SDÍLEJ:

Destilace v moderních palírnách zajišťuje zákazníkovi velmi dobrou kvalitu lihoviny z ovoce, cena litru padesátiprocentní kořalky se přitom pohybuje kolem 130 korun.Foto: internet

Chcete-li pít alkohol z vlastního ovoce, nenechávejte objednávku na poslední chvíli. Letošní rok by měl být dle odborníků úrodný

„Letos jsme začali pálit dříve. Ovoce rychleji dozrává a tak máme práce dost. Rozjezd je tedy zatím dobrý. Nejvíce se v tuhle dobu pálí samozřejmě třešně, kterých letos bylo opravdu hodně. Lidé si ale už začínají objednávat meruňky, kterých by mělo být letos také mnoho,“ popsal situaci zaměstnanec palírny v Samotiškách u Olomouce Radek Toman.

Pálí se prakticky vše, co roste na stromech. Tradiční slivovici ze švestek doplňuje hruškovice, kalvados, meruňkovice či netradiční broskvovice. Množství plodů, které musí zájemce do palíren dodat, se liší od jednotlivého druhu. Na jeden litr padesátiprocentní kořalky padne asi čtrnáct kilogramů hrušek, zatím co jablek stačí pouhých jedenáct kilogramů. Nejlépe si ale stojí švestky, kterých je potřeba ještě méně. Samozřejmě záleží na šťavnatosti ovoce.

„Pokud mají lidé o pálení zájem, měli by přemýšlet tak měsíc dopředu,“ dodal Toman. Letošní rok by měl být tedy opět bohatý a především zájemci o alkohol, kteří dodají k destilaci větší množství ovoce, by měli počítat s většími „frontami“. Svůj pohled na letošní úrodu mají i samotní sadaři, ti předpovídají sezonu hruškovice.

„Na zahradě máme několik stromů a převážná většina ovoce z nich i tento rok skončí v palírně. S úrodou ovoce to zatím vypadá různě. Samozřejmě že letos bylo hodně třešní, jelikož bylo krásné počasí. Ty my ale nepálíme, jelikož je spořádají děti a především špačci. Přijde mi ale, že je tento rok hodně hrušek. Co se týče jablek, tak to příliš slavné není, ale to se teprve ukáže. Zatím to moc nevypadá. Nejlepší je ale samozřejmě pravá slivovice ze švestek. Ty ale letos bohužel hodně padají, zřejmě tím horkem,“ popsala stav na své zahradě Marie Hošková ze Zábřežska, která ovoce do palírny dodává každým rokem.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Tesař 20 000 Kč Tesaři Tesař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Olomoucký kraj. Nástup možný ihned., Požadavky: vyučení v oboru, praxe výhodou, vhodné i pro absolventy, ŘP sk. B, trestní bezúhonnost., Životopisy zasílejte POUZE na výše uvedený email.. Pracoviště: Střechy onderax s.r.o., 783 54 Přáslavice. Informace: Jaroslav Onderka, +420 602 560 616. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 22 000 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Za drahou 6, Štěpánov., Nástup možný ihned., První kontakt POUZE mailem nebo telefonicky od 7:00 do 15:00 hod.. Pracoviště: Eleni šlotířová - prov. štěpánov, Za drahou, č.p. 499, 783 13 Štěpánov u Olomouce. Informace: Eleni Šlotířová, +420 602 714 666. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Brněnská č.p. 385/55, Olomouc. Nástup možný ihned., Požadavky: vyučení nebo ZŠ s praxí. Hrubá mzda od 18.000 Kč., První kontakt POUZE telefonicky.. Pracoviště: Hesperia hotels, s.r.o., Brněnská, č.p. 385, 783 01 Olomouc 18. Informace: Karel Kačer, +420 607 115 836. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 25 000 Kč Svářeči Svářeč kovů (provoz Uničov). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Pracoviště: Brníčko č.p. 1032, Uničov., , Náplň práce:, - svařování ocelových konstrukcí metodou 135 MIG/MAG, , Co po vás požadujeme:, - ukončené středoškolské vzdělání, - znalost čtení výkresové dokumentace, - praxe v oboru výhodou (možnost zaučení), - svářečský průkaz výhodou (zajistíme), - zkouška EN 135 výhodou, - manuální zručnost, - dobrý zdravotní stav, - zodpovědnost, spolehlivost, - ochotu pracovat ve třísměnném provozu, , Co vám můžeme nabídnout:, - stabilní a perspektivní zaměstnání, - kariérní růst, - dotované stravování v areálu společnosti, - výkonové bonusy, - další benefity, , V PŘÍPADĚ ZÁJMU O TUTO PRACOVNÍ POZICI ODPOVĚZTE PROSTŘEDNICTVÍM WEBOVÉHO FORMULÁŘE NA STRÁNKÁCH:, http://prace.unex.cz/cs/volne-pozice/unicov/svarec-kovu-provoz-unicov. Pracoviště: Unex a.s., 783 91 Uničov 1. Informace: Zuzana Podivínská, +420 724 146 747.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hanácké pilař v Olomouci - Druhý ročník hasičské soutěže v dovednostech práce s motorovou řetězov
23

Hasiči si poměřili své síly, v zacházení s pilou. Podívejte se

Prezident Miloš Zeman v Přerově.
2 35

Zemana vítaly v Přerově červené trenýrky i aplaus fanoušků

Poslední rozloučení s Liborem Vojkůvkou bude ve Šternberku

Poslední rozloučení s Liborem Vojkůvkou bude 2. října ve 13.30 hodin na městském hřbitově ve Šternberku. Originální malíř, zábavný vypravěč a nadšený cestovatel, který žil a tvořil ve Šternberku, zemřel v noci 21.září.

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Podívejte se, co bude mít na Pradědu prezident k obědu. Dát si to můžete i vy

Chuťové pohárky se roztančily už při úterní generálce v restauraci na Pradědu, kde prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne zakončí třídenní návštěvu Olomouckého kraje. V nejvýše položeném podniku v České republice se bude podávat speciální prezidentské menu. To nejlepší s dary jesenické přírody vykorunované umem místního šéfkuchaře.

Jílek: Věřím, že teď se to už otočí a budeme stoupat

Velkou úlevu cítil po utkání s Duklou trenér olomouckých fotbalistů Václav Jílek. Nikoliv ale jen kvůli sobě, ale především kvůli hráčům a celému klubu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT