Přinášíme vám tipy na zajímavé husté a výživné polévky, které mohou být samy o sobě hlavním chodem.

Osobně neznám člověka, který by polévky neměl rád. I ti, kteří čirým polévkám říkají posměšně „voda s něčím", mají svoji oblíbenou rajskou, bramboračku, česnečku či fazolovou.

VYZKOUŠEJTE:

Cizrnovo-pórková polévka

close CIZRNOVO - PÓRKOVÁ POLÉVKA zoom_in

Vozkova housková polévka

close VOZKOVA HOUSKOVÁ POLÉVKA zoom_in

Sytá svačinová polévka

close SYTÁ SVAČINOVÁ POLÉVKA zoom_in

Místo vody vývar

Původně se opravdu polévky připravovaly tak, že se ve vodě uvařilo to, co bylo zrovna po ruce a polévka byla na světě.

Dnes však vodu zpravidla nahrazujeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny, případně z ryb a drobů a polévky vařime s mnoha surovin s různými knedlíky, zavářkami a kapáním.

VYZKOUŠEJTE

Kachní polévka

close KACHNÍ POLÉVKA zoom_in

Boršč

close Boršč zoom_in

Topinamburová polévka

close POLÉVKA Z TOPINAMBUR zoom_in

Košťál je skvělý na polévku

Mezi nejoblíbenější polévky patří zeleninové a luštěninové.

Skvělou ingrediencí pro polévky je zelí nebo kapusta, případně jiná košťálová zelenina. Specifickou rustikální chuť pak mají polévky s houbami a nebo ty, ve kterých se vařily uzeniny.

Středomořské národy zase zhusta sypou své krémové polévky tvrdými sýry.

Samostatnou kapitolou je zabíjačková polévka, která obsahuje vepřovou krev a kroupy.

V pohádkové literatuře pak dokonce objevíme polévku sekyrkovou, ovšem recept na ni se vám zdráháme doporučit.

Více tipů receptů a nápadů na www.vseovareni.cz