„Co frčí nejvíce? Sýrové kořeněné kostičky. Nejpopulárnější jsou se směsí francouzských bylinek,“ ukazovala nejoblíbenější produkt vedoucí Sylva Procházková.

„Chlapi mají možná raději česnekové. Ale ne na dlouho! Chystám novinku. Překvapení bude i pro dámy,“ usmívala se tajuplně šéfová, když časně ráno na dvoře kontrolovala expedici čerstvého mléka.

Nakonec přece jen prozradila, že kromě čtyř druhů pepře se na pultech družstevní prodejny a na dalších prodejních místech objeví sýrové kousky s fenyklem.

„Odvážné? Je to fantastická kombinace. Uvidíte,“ dráždila chuťové pohárky.

Aquaponická farma Přáslavice
V bunkru u Libavé aquaponicky pěstují saláty, živiny dodávají ryby

Vedle sýrů sklízí u hospodyněk úspěch poctivý tvaroh. Drásala stačí namazat na křupaný chleba a sliny se sbíhají. Do buchet je jedinečný.

„Co je základem úspěchu? Nesnižujeme obsah tuku. V tučném tvarohu je ho pětačtyřicet procent. Je nositelem chuti. Podstatná je volba mlékařské kultury. Používáme opět tradiční recepturu. Tvaroh vyrábíme ručně, stejně jako všechno tady kolem,“ poukazovala Sylva Procházková.

Hanáčků, tradičních farmářských jogurtů s ovocnou marmeládou, vyrábí mlékárna šest příchutí.

„Zásadně ve skle. Když se otočí dnem vzhůru, netečou. Tak se chová poctivý jogurt,“ zdůraznila vedoucí mlékárny.

Produkty šumvaldského střediska výroby snacků Bersi a BAG
Krekry, křupky, chipsy. Firma z Šumvaldu zásobuje pochoutkami celou Evropu

Čerstvě nadojeno!

V Náměšti na Hané týdně zpracují na šest tisíc litrů mléka. Polovina po pasterizaci putuje do škol a vývařoven, největšími odběrateli je ZŠ Holečkova a Hejčín.

Třetí největší objem jde do družstevního mlékomatu. Stojí u obchodního domu Senimo a je jeden z posledních svého druhu v Olomouckém kraji. Denně z něj lidé „nadojí“ na padesát litrů mléka.

„Zákazníci si na něj zvykli. Chtějí čerstvé mléko,“ vysvětlovala Sylva Procházková nad sklenicí selského plnotučného mléka.

„Nadojeno před dvanácti hodinami. To prostě taky miluju,“ ukazovala prázdnou nádobu rozesmátá šéfová.

Podnikatel František Čouka
Na točenou ze Štarnova se stojí fronty. Nešetříme, říká podnikatel