Ražby pamětních medailí ve tvaru poštovní známky ze zlata a stříbra představila Pražská mincovna poprvé již krátce po svém vzniku v roce 2011. Plakety s portréty dívek zdobených secesním dekorem, pro něž návrh vypracoval akademický sochař Vladimír Oppl, vyvolaly zaslouženou pozornost už na pražském mezinárodním veletrhu Sběratel a později i na světových veletrzích v Berlíně a Singapuru. Hodnota známek nespočívá jen v uměleckém zpracování motivu, ale také v maximální čistotě vzácných kovů, z nichž jsou vyrobeny (ryzost 999/1000).Mince jako známky

„Díky poměrně malému emisnímu nákladu jsou medailony atraktivní pro sběratele i pro lidi, kteří hledají originální dárek," uvedla Leona Janušová ze specializovaného zlatnictví v pražském Obecním domě.

Přesnost na úrovni setin milimetrů

Pražská mincovna razí tři různé velikosti těchto medailonů, ty nejmenší ve stříbrném provedení se dají pořídit od necelých šesti set korun. Všechny mají reflexní, leštěný povrch.

Aby bylo možné vyrazit plaketu ve tvaru poštovní známky, která je stejně jako její papírová předloha vybavena zoubkovaným okrajem, je nutné neuvěřitelně přesné nastavení razícího lisu.

„V případě ražeb medailonů ve tvaru známek pracujeme skutečně se setinami milimetrů. Značné nároky jsou kladeny především na razící matrice. Přesto, že se jedná o jednostrannou ražbu, jsou i tak nutné raznice dvě, podobně jako je tomu například u výroby mincí," přiblížil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Plakety ze zlata a stříbra je možné si prohlédnout také na facebookovém profilu Pražské mincovny.