Důvod, proč jsem za panem Zlámalem přišla, je ten, že chceme společně s Velkopopovickým Kozlem a čtenáři Deníku najít nejšikovnějšího fachmana olomouckého regionu, kterého pak Kozel odmění za poctivou práci a jeho řemeslný kumšt.

Dvaačtyřicetiletý restaurátor se ve svém světě pohybuje už přes dvacet let. Pokud by měl jmenovat některou z nejzajímavějších prací, byly by to nejspíš dveře kostela u svaté Kateřiny v Olomouci.

„Co se pak týče nejstaršího kousku, ten byl z 16. století pro americkou ambasádu. Nebyly tam žádné dokonalé spoje, všechno tlučené hřebíky, ale bylo to hezké,“ pokračuje.

Konkurence restaurátorů je podle něj však veliká.

„Na Moravě to možná není až tak znát, ale po republice velká je. Je to specifický obor, kdy nemám práci jen v Olomouci. Nábytkem se zabývá strašně moc lidí, ne všichni to ale umí pořádně. Každý chce restaurovat, ale není to úplně ono,“ krčí rameny.

Michala Zlámala jsem se zeptala na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se vaši zákazníci stále vracejí?

,,Zkušenost mi říká, že tou nejlepší reklamou jsou už tradičně spokojení zákazníci. Lidé se k nám hodně vrací. Stoprocentně funguje doporučení, kdy s vámi byl někdo spokojený. To je ta nejlepší reklama,“ vysvětluje odborník.

I po letech, kdy se řemeslu naplno věnuje, ho práce baví a říká, že je to pěkné řemeslo.

„Chtěl jsem se naučit i věci, o kterých dnešní truhláři už ani neví, že existují,“ říká Michal Zlámal

Na co se nejvíce těšíte po dni plném práce?

,, Nejlepší odměnou po práci je pro mě přátelské posezení s kamarády u piva nebo aktivní odpočinek při koncertech mé kapely, kde hraji na kytaru,“ doplňuje Zlámal. (paš)