„Podnikání s bioprodukty a biopotravinami se aktivně věnuji od roku 2000 s tím, že těsně po revoluci začali v tomto oboru podnikat moji rodiče, kteří získali zpět svoje pole a začali na nich ekologicky hospodařit. V té době jsem ještě studoval na Vysoké škole zemědělské v Brně, posléze následovaly pobyty na zahraničních farmách a následně jsem převzal jejich živnost,“ říká Ludík.

K zemědělství byl veden odmalička, tudíž volba střední a poté Vysoké zemědělské školy nebyla náhodná. „Díky rodičům jsem měl vstup do tohoto odvětví snadnější. Můj otec byl jeden z prvních ekologických farmářů tady v republice a naše živnost byla již zavedená,“ dodává Ludík. Předtím než si zřídil vlastní bioprodejnu, dodával svoje produkty na pulty běžných obchodů. „Bohužel, naše biozelenina končila na společné hromadě s konvenční zeleninou, což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme si zřídili vlastní obchod. V současnosti je možné u nás zakoupit zdravou výživu, která pochází z naší ekologicky vypěstované zeleniny. Dále samotnou ekologickou zeleninu, ovoce, špaldové těstoviny nebo třeba vločky. Nejžádanějším zbožím z naší nabídky je ale zelenina a brambory,“ přibližuje stav současné poptávky Ludík.

I když to se zájmem o biopotraviny bylo jako na houpačce, v současnosti si Josef Ludík na nezájem ze strany veřejnosti nestěžuje. „V devadesátých letech lidé měli značnou euforii a slovo změna se skloňovalo ve všech pádech, což se projevilo i v zájmu o biopotraviny. Posléze nastal jistý útlum, nicméně v posledních letech můžeme počítat se zvyšujícím se zájmem ze strany zákazníků,“ dodává Ludík.

Důvody zájmu vidí ve dvou věcech. Prvním z nich je možnost obměny potravy díky biopotravinám. Druhou věcí je, že lidé přistupují k biopotravinám jako k vhodné prevenci, která přispívá k jejich dobrému zdraví. „Musíme si uvědomit, že biopotraviny nejsou léčiva. Nicméně díky nim člověk dostává do sebe čistou stravu. Jako jedinec nic nenadělám s kvalitou ovzduší. Co ale udělat můžu, je to, že než bych vzal postřikovač, tak si raději s rodinou klekneme a plevel likvidujeme ručně,“ vysvětluje Ludík.