Rozhovor


* Jaká je historie likéru Jakamarus?

Ve třicátých letech minulého století jej vymyslel a poprvé vyrobil pražský lékárník Alois Kříž. Původně připravil bylinný extrakt, který měl lidem pomáhat při žaludečních potížích. Z něj pak po různých úpravách vznikl likér. Získal si mezi lidmi takovou oblibu, že si ho lékárník v roce 1932 nechal zaregistrovat. Založil také společnost, která jej pak vyráběla ve velkém. Odté doby se běžně prodával v obchodní síti. V padesátých letech se výroba z Prahy přesunula do likérky v Dolanech. Po neúspěšné privatizaci tehdejšího Selika se Jakamarus přestal v roce 2002 vyrábět a na několik let se úplně ztratil z trhu. Od prosince loňského roku jej znovu vyrábíme v pálenici v Těšeticích.

* Kteří zákazníci si jej teď nejvíc kupují?

Z dřívějška si Jakamarus zřejmě nejvíc pamatují lidé, kterým je teď kolem čtyřicítky. Mladší generace se s ním od začátku letošního roku znovu seznamuje v některých barech ve městě, kde už z něj připravují míchané drinky. Jsem rád, že si k němu velmi rychle našli cestu i mladí. V Olomouci likér nabízejí specializované prodejny dárkového zboží a kvalitního alkoholu. Do supermarketů jej nedodávám a ani to není mým cílem. Lidé by za půllitrovou láhev měli zaplatit do dvou set korun. Cena je vyšší kvůli speciálnímu složení. Likér obsahuje čtyřicet procent alkoholu a má velmi vysoký podíl bylinného extraktu. Je to svým způsobem specialita, není to lihovina konzumního charakteru jako třeba rum či vodka.

* Můžete představit další hanácké likéry, které ještě letos chystáte?

Do konce roku by se v obchodech měly objevit dva výrobky s pětatřiceti procenty alkoholu. Kartuziánský bitter bude mít žlutozelenou barvu. Základem je originální bylinná kompozice, která původem vychází z likérky v Dolanech. Druhý produkt - King barley likér má nazlátlou barvu a vyrábí se z původní King barley whisky a medu. Vlastním ochrannou značku i na tuto whisky, takže časem ji budeme produkovat také. Nyní je pro mě z technologických důvodů schůdnější vyrábět zatím jen likér.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika