Jaký gril?
Pokud se rozhodnete svou rodinu nebo své přátele potěšit grilovací party, musíte si samozřejmě pořídit gril. Těch existuje několik druhů. Máme grily na dřevěné uhlí, lávové (plynové) i elektrické a pracovat také můžeme s rozpálenou kamennou deskou.
„Nejde s určitostí říci, který s grilů je nejlepší. Každý má svá specifika. Nejklasičtější a asi nejvhodnější je gril na dřevěné uhlí. Ten je skvělý na tučnější masa a lze na něm docílit kouřovou chuť. Doporučuji přidávat trochu dřevěných pilin z dřeva ovocného stromu na rozpálený gril. Získáte tak příjemné aroma,“ řekl kuchař z Chefparade Václav Šulc.
Pokud máte větší společnost, hodí se lávový (plynový gril), s nímž je také méně náročný úklid a jednodušeji se rozpaluje.
„Rozpálená kamenná deska je vhodná na jemné druhy masa a na pomalejší přípravu menšího množství porcí. Elektrický gril se zase hodí na pomalejší grilování jemnějších surovin,“ popsal Šulc s tím, že důležitou zásadou je připravovat pokrmy na opravdu rozpálené ploše.
Pozor na alkohol a malé děti
S grilem je spojená zábava dětí i dospělých. Velmi snadno pak může dojít k nehodě s trvalými následky.
„Ke grilování musejí všichni přistupovat obezřetně. Musíme si uvědomit, že gril má teplotu kolem 350 stupňů Celsia,“ uvedl Šulc.
Grilovat by měla vždy osoba střízlivá. Velký pozor je také potřeba dávat na rychlé děti, které mohou kolem pobíhat.
Ohřívat opět na grilu
Ne vždy se podaří vše sníst na místě. Otázkou pak je, zda kvůli ohřívání porcí musíme znovu rozdělávat a rozpalovat gril.
„Rozhodně je vhodnější pokrmy ohřát na grilu. Dostanou pak onu příjemnou vůni a křupavou kůrku. Nejlepší je samozřejmě vše sníst v den grilování. Úplně nejhorší variantou je ohřívání v mikrovlnce, jídlo totiž ztratí podstatnou část své chuti,“ prozradil Šulc.
Čistý gril je důležitý
Po grilování je potřeba gril důkladně a dokonale očistit. Používat by se měly prostředky k tomu určené. Pokud jdou rošty nebo desky vyjmout, je dobré je odmočit v dřezu. Jsou-li v grilu napevno, užívají se prostředky na odstranění omastku.
„Samotné grily se spíše otírají. Mytí například zahradní hadicí může způsobit korozi tělesa grilu,“ dodal Šulc.
Grily skladujte na suchém místě, abyste předešli jejich rezavění při delším nepoužívání. Pokud jej vytahujete poprvé po zimě, zkontrolujte celkový stav grilu, dotáhněte jeho části a zajistěte si znovu jeho stabilitu.
U plynových grilů kontrolujeme stav trysek a těsnění plynového rozvodu a také stav plynových hadic.
Vyzkoušejte:
Pražma na grilu od kuchařů z Chefparade
Ingredience:
pražma 0,5 kg
citron 1 ks
olivový olej 2 dl
česnek 2 ks
tymián 1 ks
Nutriční hodnoty pro jednu porci:
energetická hodnota:
1342,5 kJ
bílkoviny: 50 g
sacharidy: 0 g
tuky: 10 g
Postup přípravy:
Pražmu očistíme, zbavíme šupin, případně vykucháme.
Do břišní dutiny vložíme snítek tymiánu, česnek, plátek citronu.
Rybu osolíme a potřeme olivovým olejem. Nařežeme tělo ryby šikmo tak, aby se lépe propekla.
Pak na grilu opečeme cca 10 minut z každé strany (dle velikosti).
Pokapeme citronem a podáváme.
Letní gril mix
Grilovaný chřest
ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU
Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
23. července se věnujeme grilování masa.