Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

4.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival. OchutnávkyFoto: Archiv Resortu Valachy

V místních hospůdkách a hotelech už vrcholí přípravy na víkendové hodování. Kuchaři se činí u plotny, pekařky zadělávají těsto na frgály, všichni chtějí být připraveni na každoroční nápor návštěvníků. Loni jich přijelo rekordních 41 tisíc, i díky tomu, že vstup je zdarma.

„Letos vsázíme na zvěřinu, to je naše doména. Připravíme dva tisíce porcí z jeleního a mufloního masa, k tomu sto kilo srnčích klobás,“ vypočítává šéf hotelu Horal Marek Bača. Další z hotelů, Galik, láká na zabíjačku, pro niž má objednáno šest vepřů, penzion U Dorňáků zase na grilované ryby. Speciální várku piva navařil na víkend akci Karlovský minipivovar u Penzionu Pod Pralesem. „Zvolili jsme polotmavou jedenáctku, máme navařeno 600 litrů. A k tomu valašské speciality, mimo jiné 200 litrů kyselice,“ popisuje šéf pivovaru Lubor Gášek.

Činí se i pekařky frgálů. Tyto tradiční valašské koláče, které bývají nejprodávanějším zbožím, nabídne pět výrobců. Největším je místní Resort Valachy. „Začínáme péct ve čtvrtek, abychom měli zásoby. Loni jsme prodali 3 600 frgálů, letos jsme připraveni na čtyři tisícovky,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy a současně i Karlovského gastrofestivalu.

V nabídce restaurací a hotelů nebudou chybět ani další krajové pokrmy, jehněčí a pivovarské speciality, pochoutky na grilu či ukázka moderní krajové kuchyně hotelu Lanterna. Farmářský trh nabídne další příležitosti k ochutnávkám i koupi regionálních produktů - od mléčných a masných přes různé druhy pečiva, paštiky, džemy, vína a burčák až po zajímavosti: např. raw a bezlepkové speciality, kozí zmrzlinu či pokrmy z hmyzu. Přijedou i producenti z Maďarska a Rakouska, kteří přivezou uzeniny z mangalice, vína, oleje a nakládanou zeleninu. Rozšíří se tzv. Street food sekce, kterou lidé najdou již na dvou místech.

Velké Karlovice při gastrofestivalu lákají nejen tuzemské, ale i slovenské návštěvníky. Mnozí zde stráví celý víkend, což pomáhá ubytovatelům v širším regionu. Penziony, hotely či chaloupky už jsou prakticky vyprodané. „Taková návštěvnost je potěšující, ale i zavazující. Chceme, aby se u nás hosté cítili pohodlně, což se dle ohlasů daří. Výhodou je, že i velký počet lidí se v údolí dobře rozptýlí. Samozřejmě ale věnujeme velkou pozornost zázemí. Máme dostatek parkovišť, posílili jsme místa k posezení i kyvadlovou dopravu v údolí. Prostornější bude i farmářský trh. Jsme připraveni také na déšť. Na gastro zastávkách jsou krytá posezení, navíc mohou hosté ochutnávat nejen venku, ale i uvnitř restaurací,“ doplnil Tomáš Blabla.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní valašský frgál, na barmanské večery, kuchařské show, při nichž se v sobotu představí i michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, školy vaření, posezení s muzikami, řemeslný jarmark či tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu. Údolím budou hosty vozit vláčky, historické autobusy a koňské povozy.

Jako každý rok nebude chybět ani příležitost pro milovníky zážitkové gastronomie – tradiční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Letos menu připraví uznávaný Toni Mörwald, který šéfuje vídeňské restauraci Le Ciel. „Na obě degustace akce zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je jedinečnou příležitostí poznat špičkovou rakouskou kuchyni snoubenou s rakouskými víny,“ dodává Tomáš Blabla.

Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

4.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Burza práce na olomouckém výstavišti Flora
9

Floru zaplnila burza práce, nejvíc táhly supermarkety

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
1 15

VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

Fantasy z Olomouce? Napadla mě vyskakující tramvaj, říká autor Kaziměst

Kaziměsti. Knižní debut Martina Bečana, jehož děj se odehrává ve městě motivovaném olomouckými zákoutími.

Mora slaví další domácí vítězství, obránci sestřelili Chomutov

FOTOGALERIE / Přestože nadále platí, že chomutovští hokejisté jsou týmem, který na ledě soupeřů posbíral z celé extraligy nejvíce bodů, v úterý tuto parádní bilanci nepotvrdili.

Univerzitu Palackého dál povede dosavadní rektor Miller

Univerzitu Palackého v Olomouci povede dosavadní rektor Jaroslav Miller.

V centru Olomouce už funguje nové divadlo s kavárnou. Takto vypadá uvnitř

V srdci Olomouce ožil nový kulturní prostor. Na Dolní náměstí se přestěhovalo Divadlo na cucky, které původně sídlilo ve Wurmově ulici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení