VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak vzniká burčák? 
Zpočátku bouřlivě kvasí

Slovácko – Aby burčák chutnal nejlépe, musí vinař dokázat odhadnout správnou dobu k jeho konzumaci. O přípravu tohoto nápoje se ale jinak dokáže postarat sama příroda – kvašením. „Při tomto procesu se cukry mění v alkohol," vysvětluje v dalším díle seriálu Škola burčáku vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

28.10.2016
SDÍLEJ:

Břetislav Jakubík. Ilustrační foto.Foto: Archiv B. Jakubíka

Burčák je mezistupeň mezi sladkou vylisovanou šťávou z hroznů a lahodným vínem. Kvašení vinného moštu u nás probíhá v sudech nebo tancích. „Při jeho výrobě musí panovat souhra mezi množstvím živin, kvasinek a teplotou," říká Břetislav Jakubík.

Když hrozny z vinic doputují do jeho vinařství ve Zlechově, co nejdříve je musí zpracovat. „Vylisovaný a odkalený mošt následně ohřejeme na 15 stupňů Celsia. Při této teplotě se do moštu aplikují kvasinky," vysvětluje vinař s tím, že takto vzniklý základ by měl do čtyřiadvaceti hodin začít kvasit. V počáteční fázi se mezi kvasinkami odehrává souboj, a to až do doby, kdy zvítězí ty nejsilnější. Až poté začíná mošt opravdu kvasit. „V prvopočátku tohoto procesu je ohromná síla, v jednom gramu kvasinek je dvacet pět miliard kvasných buněk a dochází k množení kvasinek geometrickou řadou," popisuje Břetislav Jakubík.

Start kvašení je pomalý, ale v krátké době přechází do bouřlivého kvasného procesu. V této chvíli není pro vinaře jednoduché burčák uchladit. Teplota by se měla udržovat na nízkých hodnotách, aby se v budoucím víně zachovaly buketní látky. „Při teplotě 15–18 stupňů Celsia kvasí mošt přibližně deset až čtrnáct dnů," dodává vinař. Čím nižší podle něj teplota bude, tím déle bude proces kvašení trvat. 

Fáze burčákusladký – je pro něj typická moštová chuť
ve varu – množství cukru, alkoholu a kyselin je harmonicky vyrovnané, jedná se o nejlahodnější fázi burčáku
po zlomení – v chuti jsou patrné kyseliny a alkohol, jehož chuť převažuje nad sladkostí
mydliňák – výrazná chuť alkoholu a kyseliny
mladé víno – chuťově ustálené, výrazná vůně

Ilustrační foto.

Autor: Soňa Ličková

28.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Opilý muž napadl před olomouckým nádražím ženu

Srážka s převrácenou cisternou na D35 u Přáslavic
AKTUALIZOVÁNO
14

D35 u Olomouce zavřela havárie, ucpaly se i cesty okolo

Opilý šofér vletěl do ostrůvku a skončil na střeše. Z nemocnice pak utekl

Namol opilý šofér s mladou spolujezdkyní nezvládl řízení a otočil auto na střechu. Posádku auta převezli do nemocnice, z ní ale řidič utekl.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

"Nechtěný" volební skokan Brázdil opět první: Je to obrovská satisfakce

Další volbní triumf slaví olomoucký lékař a poslanec Milan Brázdil. Ačkoliv slavného "skokana" předcházejících voleb tentokrát krajské vedení ANO původně vůbec nepostavilo na kandidátku.

Sigma? Mnohem víc si věří, nepříjemná pro kohokoliv, chválí Kučera

Loni Sigmu vyzval dvakrát coby kouč Znojma, pokaždé odcházel poražen (1:2 a 1:4).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT