Pár tipů jak posílit imunitu. Třeba makrelou, jogurtem i hovězím
V dalším díle seriálu o vaření vám poradíme, jakými pokrmy si můžete posílit imunitní systém
Pokud nepatříte mezi zocelené jedince s dokonalou imunitou, nejspíš vás v průběhu zimy také čas od času ochromí příznaky chřipky a nachlazení.
Proto vám dnes nabídneme pár kulinářských tipů, které vám pomohou zůstat v zimě zdraví a fit.
Jak známo, pro posílení imunity je nutné zásobit naše tělo dostatkem vitaminu C.
Možná však nevíte, že kromě citrusových plodů ho ve velkém množství najdete také v zelí, brokolici, dýních, brusinkách, červeném hroznovém vínu nebo ve špenátu.
Pokud jídla z nich v průběhu zimy zařadíte do svého jídelníčku, vězte, že posílíte svůj imunitní systém a ochráníte organismus před volnými radikály, které imunitní buňky poškozují.
Zkuste si uvařit třeba zelnou polévku z Obwaldu nebo si připravit špenátový salát s ořechy.
Zelná polévka z Obwaldu
Špenátový salát s ořechy
Zdraví z ryb a vajec
Dalším bojovníkem, který vás ochrání proti riziku onemocnění, případně pomůže urychlit vaši rekonvalescenci, je vitamin D.
Vytváří hormon, který v těle chrání a uzdravuje geny.
Jedním z těchto genů je cathelicidin, přírodní antibiotikum, které má schopnost bránit tělo před dopadem virových infekcí, jako je chřipka či rýma.
Vysoký obsah vitaminu D naleznete v uzených rybách, slanečcích, margarínu, vejcích a celozrnných cereáliích.
Látky, které prokazatelně snižují nemocnost, jsou prebiotika a probiotika.
Prebiotika obsažená například v česneku, pórku, cibuli, banánech nebo medu jsou potravinovým zdrojem pro probiotika, která nalezneme v živých kulturách mléčných výrobků.
Společně posilují imunitní systém prostřednictvím vyvážení střevní mikroflóry.
Kuřecí nudličky se sezamem
Mořská štika s cizrnou
Zásadní vitamin, který posiluje tvorbu protilátek v těle, uchovává a obnovuje povrch pokožky, je vitamin A. Zabraňuje negativním buněčným změnám a posiluje imunitu.
Přírodním zdrojem jsou například karotka, brokolice nebo rajče.
Ořechy, semínka, hovězí, jehněčí a vepřové maso nebo ječmen jsou skvělým zdrojem zinku.
Jeho nedostatek snižuje množství a funkci bílých krvinek, a tedy i schopnost buněk bojovat s infekcemi. Proto by měl být zinek v zimním období ve stravě zastoupen v maximální míře.
Čočka se sušenými švestkami
Losos na zázvoru
Proti virům
Selen je zase důležitý antioxidant, jehož nedostatek v těle vytváří prostředí posilující nežádoucí viry. Zdroji selenu jsou vlašské ořechy, čočka, tuňák, celozrnný chléb a slunečnicová semínka.
Dalším zásadním antioxydantem chránícím buněčné stěny, který odborníci zkoumají coby antivirální látku, je vitamin E.
Ten se nachází ve slunečnicovém oleji, avokádu, müsli, cizrně, sladkých bramborách, mandlích a kapustě. Jeho vynikajícím zdrojem je i losos.
Omega 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybím tuku, jsou protizánětlivým zdrojem zdravého imunitního systému.
Čerpat jej můžete například z makrel, sleďů, lososů, pstruhů a čerstvých tuňáků.