Majitel Mtrojky Zbyněk Václavík pro své hosty také pravidelně chystá různé akce.

Tentokrát přijede do restaurace mediálně známý kuchař Emanuel Ridi, kteří pro hosty nejen uvaří už tento pátek.

Přijede k Vám kuchařská celebrita. Je to poprvé?
Určitě to není nová akce. Měli jsme tu i Zdeňka Pohlreicha. Už dřív jsem se Zdeňkem a Emanuelem spolupracoval a spolupracuji nadále i v jiných projektech. Když jsem otevíral tuto restauraci, tak jsem ji chtěl dělat stylem moderním a kvalitním. Chceme tedy i program mít kvalitní a přinést lidem do Olomouce takové gastronomické zážitky, jako je třeba večer s Emanuelem Ridim.

Co říkal pan Pohlreich na Vaši restauraci a kuchyni? Byl přísný, jako ho známe z televize?
Z předchozích akcí jsme věděli, jaký pan Pohlreich je, tak jsme byli připravení (smích). Někdy si s sebou brává coby jako výpomoc na tyto akce Zdeňka Marcína, což je šéfkuchař z Pražského kulinářského institutu. Ve spolupráci s tímto člověkem, který patří k české kulinářské špičce, jsme připravili náš jídelníček, co tady máme. Naučil z něj vařit jídla naše kuchaře, takže jídlo tu máme opravdu pod dohledem kvalitních kuchařů. Ale pan Polreich, taky věděl, do čeho jde, když k nám jel poprvé (smích).

Jak bude probíhat večer s panem Ridim?
Bude samozřejmě vařit a dohlížet na to, co se v kuchyni děje a bude i k dispozici lidem v průběhu večera. Máme připraveno šestichodové menu, které bude snoubeno s vínem z vinařství Hruška. Ke každému chodu bude doporučeno vinaři jedno víno, které budou hosté degustovat. Tyto akce v podstatě děláme proto, aby lidi poznali, jak se víno k jídlu hodí.

Prý spolupracujete s olomouckými neziskovými organizacemi…
Teď jsme začali nově spolupracovat s Dobrým místem pro život, takže na akci s Emanuelem Ridim budeme mít jeden stůl pro handicapované. Je to zatím první záležitost, kterou pro ně děláme, ale chceme s nimi spolupracovat i na více věcech. Jedna z akcí, kterou plánujeme je další večer s osobností české gastronomie ať už s panem Pohlreichem nebo Ridim. Uvidíme, jak se dohodneme. Tato akce by byla jen pro lidi z organizací, se kterými Dobré místo pro život spolupracuje. Pro handicapované jsou tyto zážitky velice cenné. Proto jim chceme dát možnost zúčastnit se takové akce, na kterou by se sami asi nedostali.

V čem byl váš impulz začít spolupracovat s dobročinnou organizací?
Není to jedna věc, těch důvodů je víc. Přeci jen, když se člověk nemá úplně špatně, proč by nepomohl ostatním. Na této organizaci se mi líbí, že člověk opravdu ví, komu ty peníze jdou. Spolupráce s Dobrým místem pro život ale není první věc, kterou v tomto směru dělám. Podílel jsem se i stále se podílím na různých projektech, kde se vždy najde prostor na pomoc druhým.

Jak dlouho funguje Mtrojka?
Teď už je to rok a půl. Otevírali jsme koncem června 2013. Před Mtrojkou byla na tomto místě legendární hospoda Dášenka.

Chodíval jste do Dášenky na pivo?
S kamarády jsme tam občas zašli, třeba zahrát šipky. Byla to taková proslulá studentská hospoda. Historie Dášenky je poměrně dlouhá, takže ze začátku lidé říkali, že chodí do bývalé Dášenky. Teď už to ale myslím opadlo a Mtrojka si svou gastronomií vydobyla své jméno.

Jaká byla Vaše vize, když jste otevíral Mtrojku?
Úplně první myšlenka byla udělat opravdu dobrou vinárnu, jako byly kdysi před revolucí Bzenecká, Mikulovská a U Trojice. Byla to fantastická místa, na to aby si lidi odpočinuli a odreagovali se večer u vína a muziky. A potom jsem chtěl připojit k vinárně restauraci s kvalitním jídlem z dobrých surovin a plzeňským pivem. Sám jsem vyučený kuchař, takže vím, že srdce hospody je dobrá kuchyně a na tom jsem to vždycky stavěl.

Jakou kuchyň u Vás hosté ochutnají?
Máme tu hlavně česká jídla. Klienti najdou v jídelním lístku i ryby, mořského vlka, ale základ je česká gastronomie. Nabízíme klasiku jako je svíčková, koleno, hovězí tatarák a další jídla, která dobře chutnají s pivem.

Jaké pivo čepujete?
Máme Plzeň z tanku. Jako jediní v Olomouci čepujeme pivo tak zvaně na hladinku, což znamená, že pivo je natočené najednou se smetanovou pěnou, která nemá čepici. Podle odborníků je to lepší, protože pivo se tolikrát nerozbije a tím, že je v tanku, tak i po cestě k nám zažije méně ublížení.

Milovníci piva si tedy u Vás přijdou na své a co vinaři?
Máme tu vinárnu a vinný sklípek, do kterého se vleze maximálně patnáct lidí k jednomu velkému dubovému stolu. Hned vedle za vraty je cirka čtyřiadvacet kójí na víno, které si mohou zákazníci pronajímat a uchovat si tam vlastní víno. Děláváme v menším měřítku i vinné degustace, ze které si naši klienti třeba uloží nějaké víno do svého privátního boxu. Pak si objednají sklípek a mohou tam u večeře popíjet své víno z kóje.

Jaké máte další plány s Mtrojkou?
Chceme dál pokračovat v kvalitní gastronomii. Plánujeme další akce s osobnostmi, abychom našim hostům ten čas strávený u dobrého jídla a pití trochu ozvláštnili. Důležité pro nás je, aby se k nám hosté vraceli kvůli dobré zkušenosti a vždy u nás našli jídlo z kvalitních čerstvých surovin. Chtěl bych říct, že jsem rád, že zákazník začal být náročnější na svoje požadavky týkající se gastronomie. Lidé chtějí kvalitní, čerstvé a pravé suroviny. Věřím, že u nás najde, co hledá.

Veronika Hrabinová