Krásné na grilování je, že se dá udělat téměř všude a fantazii při výrobě grilů se meze nekladou.

Nicméně pokud chceme, aby výsledek byl opravdu profesionální, doporučuji si vybrat gril ve specializovaném obchodě, které jsou dnes téměř na každém kroku, protože letní grilování a garden party se staly velkou módou.

Zpět se opět vrací grilování na dřevěném uhlí, a to nejen v domácích podmínkách, ale i v profesionální gastronomii.

Lze si tedy vybrat ze čtyř možných variant grilů:

1. grily na dřevěné uhlí

2. grily plynové

3. grily elektrické

4. grily kombinované (různé variace výše uvedených grilů)

Pokud zvolíte klasiku – gril na dřevěné uhlí – je potřeba dávat pozor na použité materiály, zdali je gril pouze plechový nebo litinový, jaký je rošt a celkové dílenské zpracování.

U grilů na dřevěné uhlí zůstává v grilovaných pokrmech ta správná vůně dřeva a dýmu. Chuť právě z tohoto grilu je nejintenzivnější.

Vždy se griluje až na jasně hořících, rozpálených částech dřevěného uhlí, kdy má žároviště nejvyšší teplotu.

Oheň již nehoří! Tehdy teprve umístíme na rošt pokrmy. Dbáme, aby současně s tím byl rozpálený i rošt. Pak nám pokrmy krásně „mřížkují“ a dodávají nádherný efekt pro „oko“.

U plynového grilu opět dbáme na kvalitu zpracování a volbu materiálů, sledujeme především grilovací rošt a materiál, který plynové hořáky nahřívají.

Výsledná chuť je lehce nižší než u grilu na dřevěné uhlí. Takzvané „barbecue aroma“ můžeme ale dotvořit různými dřevěnými štěpinami, které před umístěním na gril namočíme do vody.

Zauzení a chuť budou potom naprosto dokonalé, a dokonce mnohdy lepší než u grilu na dřevěné uhlí.

U plynového grilu je samozřejmě daleko jednodušší manipulace a možnost ovládání intenzity žáru na grilovacím roštu. Totéž platí u čištění grilu. Zde je rovněž mnohem jednodušší než u předchozího typu na dřevěné uhlí nebo brikety.

V podstatě totéž platí u výběru grilu na elektřinu. Nicméně u tohoto typu je výsledné barbecue aroma nejnižší a v podstatě ho nelze ani nijak dotvořit.

Mé doporučení je proto jasné. Pokud chcete relativní pohodlí a kvalitu – doporučuji plynový gril od renomovaného výrobce.

Michael Solnička,
šéfkuchař Mr. Steak Steak & Restaurantu Olomouc

Michael Solnička (Mr. Steak)Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.Zdroj: Archiv Michaela SolničkyProšel stáží u jednoho z nejpopulárnějších světových kuchařů Jamieho Olivera, dlouhá léta vařil v zahraničí. Naposledy byla jeho domovskou restaurací Gemer v Jeseníku.
Na podzim se stane šéfkuchařem nového podniku v Olomouci-Hodolanech.
V seriálu Deníku nás Mr. Steak provede v osmi dílech světem grilování.
Tip: Michaela Solničku najdete až do pondělí za grilem v olomouckém Resortu Hodolany ve VIP Steak zóně