Valentýnské menu přichystal pro zájemce olomoucký Clarion Congress Hotel.

Podle legendy je tento den pojmenován po knězi Valentýnovi, který oddával zamilované páry přes zákaz římského vládce Claudia II., který nedovoloval svým vojákům zasnubovat se ani ženit z obavy, že by bojovníci zůstávali doma u svých rodin a nešli do boje. Kněz byl za toto porušení zákazu 14. února zatčen a popraven. Oslavy jeho mučednické smrti splynuly se starým římským svátkem Lupercalia, ten oslavoval blížící se jaro.

Zamilovaní míří za gastronomickými zážitky

Tradičně oblíbená volba jako přání a květina se sice drží mezi stálicemi, stále více zamilovaných ale míří za výjimečnými gastronomickými zážitky do restaurace, kde si mohou vychutnat romantickou večeři bez starostí a věnovat se jenom sami sobě. Speciální nabídku v dnešní době nabízí řada restaurací, valentýnské menu si například přichystala i kuchyně olomouckého Clarion Congress Hotelu pod vedením šéfkuchaře Petera Formánka.

Na valentýnském menu se objeví pokrmy z vybraných surovin s afrodiziakálními účinky. Hosty čekají v rámci tříchodového menu cuketové bliny („lívanečky") se salátem z melounu cantaloupe a krevetou vařenou v bílém víně nebo pečený mořský ďas s paellou se slávkami. Gurmáni ocení filety z hovězího podplečí na silné vinné redukci s valentýnským kořením, celerovými hranolky na medu a listové petrželce. Nechybí ani sladká tečka na závěr v podobě lanýžů z bílé čokolády. Celé menu je podle ředitele hotelu Robina Hanáka přizpůsobeno tomu, aby měla co nejširší veřejnost možnost ochutnat vysokou gastronomii za příznivé ceny. Každý třetí stůl navíc obdrží od hotelu láhev sektu zdarma.

Výběr vína

Není třeba se obávat ani volby vhodného vína. Hotelová vinotéka nabízí široký výběr z řady českých i zahraničních vín, s jejichž výběrem ochotně poradí personál tak, aby chuťově doplnila a zvýraznila jednotlivé ingredience.

Vítány jsou i rodiny s dětmi, na které je restaurace plně připravena a není problém nechat ratolesti bavit v dětském koutku, samozřejmostí je také dětské menu. (zem)