Malý kousek venkova v srdci historického města. To se snažili přenést do Bistra Nro 66 manželé Benýškovi.
„Snažíme se náš systém od vidlí až po vidličku dostat zde do bistra. Zkrátka jsme chtěli přiblížit krásy moravské gastronomie městským lidem,“ uvádí podnikatel Richard Benýšek, který si bistro otevřel společně s manželkou Yvonou v malebné olomoucké ulici.
Bistro Nro 66 v Olomouci
Stařená masa z Běleckého mlýna
Menu vsází především na produkty z Běleckého mlýna na Prostějovsku. „Suroviny bereme z vlastních zdrojů z mlýna, kde se nejvíce soustředíme na hovězí maso. Ale chováme tam i ovce, honitbu nebo zvěřinu,“ vysvětluje majitelka. Zákazníci si zde mohou už od osmé hodiny ranní pochutnat na snídaních, a poté obědech nebo dřívějších večeřích (zavírá v 19 hodin).

V týdnu nabízí polední menu i stálou nabídku stařených mas. Jídelníček ale manželé Benýškovi nechávají především na šéfkuchaři. Tím je známý olomoucký kuchař a vyučený řezník Jaroslav Klár, který působil například v restauraci Lobster a Atmosphere v Olomouci.
„Najít někoho správného je vždycky problém. S Jardou jsme si ale sedli a jeho práce je podle mého opravdu na úrovni,“ tvrdí Benýšek. S manželkou ke skladbě jídel často nemají žádné připomínky. „Když na něco máme chuť, tak si řekneme. Jinak ale vše necháváme na šéfkuchaři. Ví, co dělá,“ dodala Yvona Benýšková.

Šéfkuchař bistra se menu snaží tvořit ze surovin, které má k dispozici z Běleckého mlýna. „Prostředí, které tady je, odkazuje k domácímu vaření. Co nemáme, se snažíme nekupovat, ale vyrobit,“ přiblížil fungování kuchyně Jaroslav Klár.
Bistro Nro 66 v Olomouci
Ježíškova alej
Bistro Nro 66 má před sebou po únorovém otevření i první adventní čas. Na ten se před bistrem v ulici opět chystá Ježíškova alej, která zde byla k vidění už během loňských Vánoc.
„Těsně před prvním adventním víkendem oživíme ulici pomocí stromečků z naší plantáže a děti z okolních škol a školek je mohou nazdobit. V bistru budeme podávat svařák, punč nebo pečený čaj,“ prozradil Richyrd Benýšek s tím, že Vánoce nezůstanou jen na ulici.
„V bistru chceme ve vánočním čase uvést v rámci menu i tradičního kubu nebo kapra na modro či na černo. Byly by to moravské Vánoce s moravským jídelníčkem,“ dodal.

Šemberova ulice na sebe láká pozornost i mimo Vánoce, a to především instalacemi na střeše budovy bistra nebo vedle vchodu. Jednou z nich je například železná plastika vetřelce, kterou zde v roce 2015 vytvořil Jan Dostál z Olomouce.
„Kulturu se snažíme do veřejného prostoru doplňovat postupně. Přejeme si, aby se ulice hodně proměňovala. Bude zde zřízena i velká nástěnná malba, která by centrum Olomouce mohla zvelebit,” nastínil Richard Benýšek z Bistra Nro 66.