VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bílé lanýže jsou hit: k vyprodané degustaci přidává Lanterna další termín

FOTOGALERIE / Nečekaně velkému zájmu gurmánů se letos těší chystaná degustace bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchaři se o víkendu již potřetí vypraví do Itálie, aby zde nakoupili tuto legendární delikatesu a nabídli ji hostům při Noci bílých lanýžů 16. listopadu.

8.11.2017
SDÍLEJ:

Bílý lanýž - tatarák.Foto: Archiv Resortu Valachy

Přes nemalou cenu menu se letos degustační večer vyprodal tak rychle, že se kuchaři narychlo rozhodli přidat ještě jeden termín – pondělí 20. listopadu. „Není to levná záležitost, přesto zájem gurmánů o naši akci rok od roku roste, což nás velmi těší. Zatímco černé lanýže dnes již v restauracích ochutnáte vcelku běžně, bílé lanýže jsou v České republice stále ještě výjimkou, tím spíše u nás v Beskydech a to jak kvůli vysoké ceně, tak i obtížné dostupnosti. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet do Itálie osobně a tuto možnost nemá každý,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je hotel Lanterna součástí.

Právě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa dorůstají. Tuto houbu nelze vypěstovat uměle, roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičení psi či prasata. Bílý lanýž se na trzích prodává v průměru za sto tisíc korun za kilogram. „Podle našich informací se letos ceny šplhají až ke 130 tisícům,“ dodává Tomáš Blabla.

www.lanterna.czI když jsou bílé lanýže drahé, nachází si oddané fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto delikatesu. Kuchaři z hotelu Lanterna se vypraví do italské oblasti Piemont již v neděli 12. listopadu, aby nakoupili nejen lanýže, ale i další suroviny pro chystané menu. Bílé lanýže se vyskytují jen na pár místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky přírodním podmínkám dle znalců nejchutnější.

Bílý lanýž se v gastronomii používá čerstvý, strouhá se přímo u stolu na různé pokrmy. Musí se zkonzumovat do sedmi dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.

Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč.

Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna- Amuse bouche (sýrový košíček s klíčky, jelení paštika, zeleninový kaviár se špenátovou houbou)
- Tataráček z mladého telecího, bílý lanýž, křepelčí vejce, podmáslový chips
- Hříbkové kapučíno, bílý lanýž
- Tajarin s máslovou pěnou, horský sýr, bílý lanýž
- Selečí karé z kance v sous-vide úpravě, kořenová zelenina, bramborové galette, bílý lanýž
- Čokoládový pařez s oříškovou zmrzlinou v lesní mlze
Menu je snoubeno s vybranými italskými víny.

Více informací: www.lanterna.cz

Autor: Redakce

8.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - OLOMOUC. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě OLOMOUC. , , Pracovní náplň: , • objednávání a příjem zboží pro prodejnu , • nábor prodavaček, jejich hodnocení a motivování , • celkové řízení chodu prodejny , • zodpovědnost za prezentaci zboží, čistotu prodejny a dodržování standardů , , Požadujeme: , • ideálně vyučení v oboru řezník nebo SŠ potravinářské technologie , • praxe v bourání a zpracování masa výhodou , • zkušenost s řízením menšího kolektivu , • znalost práce s PC , , Nabízíme: , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi , , V případě zájmu svůj životopis zašlete na akrajcova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště olomouc, Dolní hejčínská, č.p. 390, 779 00 Olomouc 9. Informace: Andrea Krajčová, +420 416 856 370. Potravinářství - Potravinářství Potravinářský dělník 13 400 Kč Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení) Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13400 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce: Olomoucká 988, Velký Bystřice., Požadujeme dobrý zdravotní stav, manuální zručnost a pečlivost, čistý trestní rejstřík., Jedná se o práci v potravinářském provozu - ruční balení a manipulace s ovocem a zeleninou, pracuje se v chladu a vestoje ve 12 hodinových směnách. , Směnnost: krátký - dlouhý týden, směny 6:30 - 18:30 hod. Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování.. Pracoviště: Čerozfrucht s.r.o. - pracoviště velká bystřice, Olomoucká, č.p. 988, 783 53 Velká Bystřice. Informace: Romana Schejbalová, +420 585 504 113. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Řeznictví JAŠ, Janského č.p. 469/8, Olomouc (vedle pošty). Otevírací doba prodejny: Po – Pá od 8 – 17, Sobota od 8 - 11. Nástup: možný ihned. Kontakt je možný POUZE telefonicky., Druh smlouvy: Hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou, 40 hodin týdně (3 měsíce zkušební doba)., Hrubý plat: nástupní plat 18.000 Kč, Požadujeme: , - praxe jako pokladní, - dobrý zdravotní stav, - platný zdravotní průkaz, - pracovitost, - příjemné vystupování, - spolehlivost, - zodpovědnost, Nabízíme: , - smlouvu na dobu neurčitou, - práce v příjemném prostředí. Pracoviště: Jaromír jaš - pracoviště jánského, olomouc, Janského, č.p. 469, 779 00 Olomouc 9. Informace: Anna Vysloužilová, +420 778 204 311. Gastronomie - Provozní pracovník 12 200 Kč Do firemní restaurace společnosti Nestlé v Olomouci přijmeme na ranní směnu novou posilu do týmu na pozici Pomocná síla do kuchyně. Náplň práce: pomocné práce v kuchyni a úklidové práce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr kultury a olomoucký primátor Antonín Staněk na představení modelu SEFO od architekta Jana Šépky
1 33

Staněk: Na podobu SEFO by měla být soutěž, času je dost

Kůrovec řádí na Bradle - Moravském Blaníku.
20

Bradlo požírá kůrovec. Atraktivní cíl turistů se mění k nepoznání

Konvikt zaplnil knižní veletrh LITR

Jedinečný knižní veletrh mohli všichni příznivci literatury navštívit od pátku do neděle v Olomouci v areálu uměleckého centra Univerzity Palackého na Konviktu.

AKTUALIZOVÁNO

V domě vybuchl plyn, jeden člověk v sutinách zemřel, tři rodiny musely pryč

VIDEO/ Po poledni otřásl Mostkovicemi na Prostějovsku výbuch plynu. V rodinném domě, kde k tragédii došlo, zemřel jeden člověk. Dva zranění byli převezeni do nemocnice.

Zemřel malíř Libor Vojkůvka

V noci na sobotu zemřel malíř Libor Vojkůvka, který žil a tvořil ve Šternberku.

Strhující derby: Mora v našlapané plecharéně urvala s Kometou bod

FOTOGALERIE / Hokejové derby dvou neporažených týmů extraligy ukořistil úřadující mistr z Brna.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT