Chránil před hady a draky

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. Je tedy běžným kořením v Turecku nebo Arménii. Velkou oblibu má však také ve Francii, kde se o něm kuchaři zmiňují již v 16. století.

Ve starověku platil jako účinný prostředek v boji proti drakům a hadům. Tato jeho „moc" v průběhu času ustoupila a uvolnila tak místo slavnému tažení ve všech světových kuchyních. Kromě výše zmiňovaných míst se s estragonem setkáte také na Balkáně, ve Španělsku, Americe a jinde.

Z tohoto koření se třeba vyrábí estragonová hořčice. Dále se používá do pomazánek, salátů, majonéz a přidává se do bylinkového másla.

Jako koření se používají lístky čerstvé i sušené. Chuť má kořenitě natrpklou. Estragon se také dá dobře pěstovat na zahrádce.

Z konkrétních receptů doporučujeme dva ověřené od Ivana Vodochodského. Vyzkoušejte brambory pečené s bylinkami nebo steak se sardelovou omáčkou.

VYZKOUŠEJTE

Brambory pečené s bylinkami

Pečené brambory s bylinkami

Steak se sardelovou omáčkou

Steak se sardelovou omáčkou

Bez wasabi ani ránu

Eutrema wasabi je ve světě známé také jako japonský křen a jeho doslovný překlad znamená horská topolovka. Roste na studených místech u horských potoků Japonska. Je relativně vzácný a velmi drahý.

V kuchyni se používá kořen, který se mísí s hořčicí a zeleným barvivem, čímž vzniká známá pasta wasabi. Má ostrou pronikavou chuť a podává se ve velmi malém množství a studené, protože při vaření ztrácí svoji chuť.

Toto koření je základem při konzumaci ryb a podává se většinou jako malá zelená hromádka společně se sashimi a sushi.

VYZKOUŠEJTE

Sushi s lososovými plátky

Sushi s lososovými plátky

Fenykl je jarní univerzál

Fenykl znaly už starověké národy, které jej používaly k léčení, ale také jako afrodiziakum. Tato dvouletka planě roste ve Středomoří a jihovýchodní Asii. Má ráda teplo, takže se pěstuje ve Francii, Španělsku a na Balkáně.

„Jeho léčivé účinky se například využívají při léčení střevních obtíží kojenců, kdy se užívá fenyklová voda," popsala Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

Kromě toho se také používá do dětských čajů a přidává se i do pečiva a je vhodný také při konzervování červené řepy.

Fenykl se hodí téměř ke všemu. Na jaře krásně ochutí saláty i omáčky. Hodí se k masu, rybám, drůbeži a třeba také k zelí. Zlepšuje zažívání.

Fenykl má výrazné aroma a chutná nasládle. Jako koření se používají lístky a nažky. V kuchyni se také využívají celé hlízy. Můžete si jej zapéct, připravit z něj kaši a použít se dá i na těstoviny společně s hlívou ústřičnou a na ryby.

VYZKOUŠEJTE

Fenyklová kaše

Fenyklová kaše

Špagety s fenyklem a hlívou

Špagety s fenyklem a hlívou

Více tipů, návodů a receptů na www.vseovareni.cz.