Jak silná je podle vás konkurence?

Velmi silná. Viděla jsem startovní listinu českých děvčat a bude to jako mistrovství republiky v půlmaratonu. Postavím se na startovní čáru a budu bojovat, i když se obávám, že stupně vítězů v tomto roce moc nehrozí. Je hodně velké teplo a uvidíme, co to s kým udělá. Já osobně z toho mám ale velké obavy. Podobné podmínky jsem tady už zažila a doběhla jsem do cíle jenom proto, že to bylo v Olomouci. Už to teplo nějak nezvládám.

Těšíte se přesto na start?

To ano, jsem sice nervózní, ale na atmosféru a na závod se moc těším, protože Olomouc je opravdu moc krásná a mám to tady ráda.

Žádný speciální cíl si nedáváte?

Dávám si takový úkol, abych v pořádku doběhla do cíle. Mám z toho obavy, protože jsem taková, že se nechávám strhnout tempem a mám strach, že to tak bude i v sobotu. Ke konci to už pak je běh o velké vůli.

Domácí fanoušci vám ale mohou hodně pomoci. Spoléháte na ně?

Přijde mi celá rodina, hodně povzbuzují. Mám v závodě spoustu kamarádů i od nás ze Svatého Kopečku, kde bydlím. Spoustu jich taky poběží, na dvou místech trati se míjíme, takže se budeme navzájem povzbuzovat. Doufám, že je ještě budu vnímat.

Petra Kamínková, Jiří Homoláč, Stephanie Twell, Yassine Rachik
Rozpálenou Olomoucí poběží evropská elita. Kdo ovládne půlmaraton?

Z českých soupeřem vám odpadla Eva Vrabcová Nývltová.

Evča by bojovala o ty stupně nejvyšší v absolutním pořadí. Ona v České republice absolutně nemá konkurenci, to by pro nás nebyla soupeřka, běžela by si vlastní závod. Pak je tady nás ale zhruba pět běžkyň, které jsme na zhruba stejné úrovni.

Jak se vám zamlouvá iniciativa EuroHeroes, díky které letos olomoucký závod zaměřuje na evropské vytrvalce?

Je to hrozně pěkné, protože já jsem závodila v zahraničí a když jsem tam začínala v roce 2000 jezdit, tak jsem byla schopná vyhrávat. Teď je ta africká konkurence obrovská a evropští běžci přestávali běhat, protože atletikou se nedá tak dobře uživit, musíte chodit do práce a skloubit to je velice obtížné. Tohle je skvělý projekt, až mě trošičku mrzí, že začal takhle pozdě. Ale jsou tady mladá děvčata, pro které je to super a já tomu fandím.

Kdyby byl tento projekt zaveden dřív, mohla jste bojovat o celkový triumf na vašem domácím půlmaratonu?

V tu dobu před nějakými deseti lety jsem běhávala půlmaraton za 1:12 nebo 1:13. Opravdu bych soupeřila s těmi nejlepšími.

Olomoucký půlmaraton
Olomoucký půlmaraton slaví 10. ročník. Připomeňte si ty předchozí