Tréninkový program během sobotního dne silně ovlivnil déšť, kdy se střídavě nad tratí snášely kapky deště a povrch tratě tak neustále měnil své vlastnosti. Tým se rozhodl po dvou sobotních jízdách odstavit trojici Norem a raději se soustředit na výkon v nedělním závodě.

Rozhodnutí to bylo správné, což potvrzovaly zprávy z tratě, kde se dokonce objevila mlha a množství oleje z vozů soupeřů, kteří pokračovali v sobotním programu.

Vrchol závodního víkendu přišel tradičně na pořadí až v neděli, kdy byla ještě možnost odjet dva tréninky s následující dvojicí závodních jízd. Neděle byla naprosto odlišná od předchozího dne z pohledu předpovědi počasí.

Zraky jezdců i celého týmu Nutrend Racing mohly sledovat modrou oblohu se silnými paprsky jarního slunce. Takové okolnosti zajišťovaly potřebné podmínky pro maximální využití potenciálu sportovních prototypů proti cestovním vozidlům s pohonem všech kol, které dominovaly mokrým sobotním tréninkům. Václav Janík na osychající trati zajel druhý nejrychlejší čas nedělního tréninku.

„Tréninky jsme zvládli v bezpečném tempu. Své trumfy chystáme až na závodní jízdy. Závod ale bude těžký. Trať je nesmírně kluzká a špinavá. Čtyřkolky mají na takovém povrchu výhodu, ale pokud vydrží počasí nebojím se, že bych neměl mít potřebnou rychlost abych je překonal. K rekordnímu loňskému času se asi jen sotva přiblížím, není takové teplo jako loni a trať je opravdu silně znečištěna,“ avizoval Václav Janík.

Český reprezentant přijel do Zaluže jako favorit na vítězství a svoji roli bezezbytku naplnil už od první závodní jízdy. Početné divácké kulise předvedl dvojici nejrychlejších jízd závodního víkendu a s jasným odstupem si mohl v cíli závodu připsat první letošní vítězství.

Jiří Svoboda si při prvním podniku mezinárodního poháru připsal cenné body za třetí místo v rámci skupiny E2-SC a páté místo v celkovém hodnocení.

„Obhajoba vítězství byla tentokrát snazší. Svolilo nám to počasí, které mi dovolilo zajet rychlé časy a s náskokem vyhrát. Náročnější závody budou teprve následovat, nicméně celý tým odvedl kus práce a vítězství patří především jim,“ ocenil Janík.

Zároveň kvitoval i výkony svých týmových kolegů.

„Jirka Svoboda se konečně pořádně svezl s opraveným motorem a Richard Meixner předvedl, že je zkušený vrchař, když dovezl Normu do cíle v pořádku i se slušnými časy. Celkově jsme spokojení, nyní nás čeká náročný program, tak doufám, že se nám podaří navázat na dobrý začátek z polské Zaluže,“ konstatoval Václav Janík.
Nutrend Racing nyní bude pokračovat v mezinárodním poháru, který se pojede už tento víkend ve slovenské Jahodné.