Nový ročník UNIQA volejbalové extraligy žen startuje, fanoušci se mohou těšit na řadu novinek. Mistrovská Olomouc půjde do boje s obměněným trenérským štábem, sesterský tým Sokola Šternberk s vyššími ambicemi. Bojovat nahoře chtějí ovšem i Přerovanky, v Prostějově se naopak rozhodli vsadit na mladé hráčky a nedávají si konkrétní ambice.

Volejbalové šampionky z Olomouce zasáhla v letní pauze nečekaná zpráva. Trenér Jiří Teplý se po devětadvaceti letech na lavičce rozhodl přepustit své místo ze zdravotních důvodů svému nástupci. „Byla to sezona snů, kdy jsme ve všech soutěžích excelovali. Myslel jsem si, že budeme pokračovat dál, že to ještě vylepšíme, ale dostihlo mě trochu zdraví,“ prozradil pětašedesátiletý volejbalový stratég.

Jeho místo zaujal bývalý reprezentant a olomoucký rodák Petr Zapletal. „Je to pro mě výzva. Vždycky jsem toužil trénovat, proto jsem neváhal a nabídku týmu, který má cíl obhájit titul, přijal,“ prohlásil.

Ambiciózní tým z hanácké metropole se musí vypořádat se ztrátou několika opor. Libero Julie Kovářová se chystá na mateřskou dovolenou, smečařka Darina Košická se odstěhovala do Plzně se svým přítelem, fotbalistou Lukášem Kalvachem.

Do Polska přestoupila další smečařka Andrea Kossányiová, kariéru ukončila Jana Napolitano-Šenková a blokařka Nikol Sokolová.

Trenér VK UP Olomouc Petr Zapletal
Pochopil jsem rozdíl mezi mužským a ženským volejbalem, říká kouč Zapletal

Mezi největší posily se řadí ukrajinská smečařka Burbeljuková a Běloruska Kazačenková. Z Prostějova přišla bulharská blokařka Bezhandolská. Na liberu bude bojovat Adéla Stavinohová, rodačka z Kojetína, která naposledy působila v pražském Olympu. Krýt záda jí bude Denisa Kulová.

„V družstvu došlo doslova k zemětřesení a já doufám, že je ustojíme,“ říká předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek.

„Odcházející hráčky jsou opravdu těžko nahraditelné, ale snažili jsme se co nejlépe zakomponovat nové posily, i když nám situaci ještě ztížily reprezentační povinnosti tria Orvošové, Trnkové a Struškové. S trenérem Zapletalem a Jirkou Teplým, který zůstává u týmu jako mentor, se však pokusíme udržet vybojované pozice v podobě obhajoby ligového a pohárového triumfu. Jakýkoliv jiný cíl by byl z naší strany hrubý alibismus,“ prohlásil Zemánek.

Premiérový ligový zápas odehraje olomoucký tým ve čtvrtek od 17 hodin na domácí palubovce proti Olympu Praha.

Také Šternberk obměnil kádr

Ještě větší průvan zasáhl v šatnu šternberského Sokola, kam přišla řada zahraničních posil. Z Běloruska smečařka Karabinovičová, z USA blokařka Kofieová a smečařka Sifferlenová, z Polska univerzálka Mazurová a z Izraele libero Zilbermanová. Novou kapitánkou je nahrávačka Nicole Šmídová z Prostějova.

„V minulém ročníku jsme museli přetrpět baráž, kterou jsme i s novým trenérem zvládli se ctí. Honza Drešl proto dostal důvěru i do nové sezony,“ prohlásil předseda klubu Michal Oborný.

„Máme tady teď zajímavé družstvo složené z hráček z několika zemí. I vzhledem k průběhu přípravy převládá optimismus. Věřím, že to zvládneme a budeme hrát výše bez starostí o záchranu,“ plánuje Oborný.

Šternberanky ve čtvrtek čeká úvodní duel na palubovce Frýdku-Místku.