Od odchovance olomoucké atletiky se hodně očekávalo po jeho rekordním výkonu z Jihoafrické republiky 21,47 metru. Dvaadvacetiletý atlet prvním pokusem kouli poslal na 20,59 a další zlepšení již nepřišlo.

„Čekal jsem, že to bude horší. Na začátek sezony je 20.59 solidní," okomentoval svůj olomoucký výkon Prášil.Velká cena Olomouce v atletice - Koulař Ladislav Prášil

Člen Dukly Praha se před týdnem vrátil ze soustředění a na jeho aktuální formě je to znát.

„Po prvním týdnu v České republice přichází taková krize. Jsem teď celý namožený a unavený. Byl jsem trochu vyklepaný z toho, že jsem tady domácí, když lidi začali fandit" přiznal Prášil.

Hned na začátku sezony sice předvedl rekordní výkon, ale start na mistrovství světa v Moskvě zajištěn nemá.

„Jihoafrický závod se do překonání limitu nezapočítával. Myslím si, že na Memoriálu Ludvíka Daňka už by neměl být problém hodit limit," věří Prášil.

Hodně za očekáváním zůstala soutěž oštěpařů. Jakub Vadlejch ani Petr Frydrych nepřekonali osmdesátimetrovou hranici.

„Mám pocit, že Frydrych s Vadlejchem nejsou v optimální formě," odhadoval Pavel Vrzala z pořádajícího klubu AK Olomouc.

O nejhodnotnější ženský výkon se postarala dálkařka Martina Šestáková, která doskočila na 616 centimetrů. „Jsem velmi překvapená, že jsem skočila tak daleko. Na žádný limit se ani nedívám," přiznala Šestáková.

O kvalifikaci na vrcholné mládežnické akce se snažily dvě olomoucké atletky. Oštěpařka Natálie Durčáková a Eliška Nerudová na osmistovce ale neuspěly. „Začátek byl hodně přepálený. Na závěrečné stovce byl silný protivítr a vytuhla jsem," řekla Nerudová.

Zároveň věří, že při dalších závodech bude úspěšnější. „Je začátek sezony a budu mít dost pokusů na překonání limitu. Doufám, že dám aspoň béčkový čas," dodala Nerudová, která se snaží o postup na mistrovství světa do sedmnácti let na Ukrajině.

O postup na evropský šampionát do devátenacti let usiluje Durčáková. „Limit ještě bohužel nehodila, ale předpodkládám, že se ji to podaří. Chybí ji už jen kousek," věří Vrzala.