Bába navíc v této sezoně nemá optimální formu, a tak se zdá, že aspirantů na vítězství bude více. Kabelka letos překonal 231 centimetrů a Sleboda má osobní rekord 227 centimetrů.

Počítat se musí i se slovenským výškařem Peterem Horákem, který o víkendu v dresu Vítkovic na extraligové baráži v Olomouci skočil 220 centimetrů.

„Osobně na vítěze tipuji Kabelku. Dobrý bude ale i polský výškař," odhaduje za pořadatele Pavel Vrzala.

Dohromady bude na Horním náměstí startovat třináct výškařů, mezi nimiž nebude chybět ani domácí naděje Marek Navrátil, který má osobní rekord 210 centimetrů a získal medaili na mistrovství republiky do 22 let. „Za normálních podmínek bych tipoval, že dá 205 centimetrů. Vzhledem k očekávanému dešti se to ale těžko dá odhadovat," poznamenal Vrzala.

Organizátory nejvíc trápí předpověď počasí, podle které má být kolem dvaceti stupňů a pršet.

„Ten déšť by nám hodně vadil. Na náměstí je položen tartan, který budeme průběžně vysoušet. Počasí se ale odrazí na výkonech a návštěvnosti," trápí Vrzalu.

Sedmý ročník Hanácké laťky odstartuje ve 13 hodin soutěží žactva za účasti atletů AK Šternberk, AK Prostějov, ZŠ Zeyerova, ZŠ Heyrovského a pořádajícího AK Olomouc.

V 15 hodin se očekává příjezd elitních výškařů. Samotný závod odstartuje o půl hodiny později.

Po exbibici budou moci diváci očekávat autogramiádu všech atletů. Na diváky letos čeká spousta soutěží o ceny, z nichž ten, který bude vylosován jako poslední, obdrží dvě poukázky na let balonem.