V úvodním setu šly Brňanky při podání Onderkové do vedení 10:4 a postupně je navýšily až na 20:12. Šternberk pak sice zahájil stíhací jízdu, při níž snížil až na 21:22 a 22:23, ale rozhodující krok už neudělal a prohrával 0:1. Naopak ve druhé sadě vyhrávaly Hanačky po sérii servisů Oborné 9:1 a pak až 16:6, jenže byly to zase ony, kdo se musel za stavu 20:16 třást o výsledek. Po vydařeném podání kapitánky Markéty Janečkové ovšem přišla série setbolů a čtvrtý proměněný znamenal srovnání na 1:1.

Třetí dějství přineslo úpornou bitvu a tahanici o každý bod. Od stavu 20:19 se na servis postavila domácí Piňosová a vydržela tam až do setbolu – po výhře 25:20 byl Šternberk blízko třem bodům. Jenže čtvrtý set volejbalistky Sokola nezvládly, prohrály jej po nezvládnuté koncovce 18:25 a o vítězi musel rozhodnout tie-break.

V něm Šternberanky od stavu 4:4 převzaly iniciativu, dostaly se do tříbodového vedení, a to postupně navyšovaly až do konečného stavu 15:7, který znamenal cennou výhru nad předním tuzemským družstvem.

„Hrajeme ve vlnách, dobře a špatně. Jenže když hrajeme špatně, tak je to mizerně," glosoval výkon svého výběru trenér Králova Pole Brno Stanislav Václavík. „Vedli jsme v prvním setu a horko těžko jej vyhráli. Po porážce ve druhé sadě jsme se zlepšili v té třetí, a tak pořád ve vlnách dokola. V poslední době jsme hráli úterý, čtvrtek, sobota, takže nebylo možné družstvo stabilizovat, což hodně potřebujeme. Věřím, že teď v pauze se to zlepší. Nicméně Šternberk odehrál velmi pěkné utkání, popral se o každý bod a byl odvážnější," uznal Václavík.

To šternberský kouč Radomil Juřík byl i přes úspěch svého celku o poznání stručnější: „Naše postupné zlepšování ve všech herních činnostech vedlo až k vcelku přesvědčivému vítězství v tie-breaku. Škoda ale čtvrtého setu, mohlo to být ještě lepší," konstatoval Juřík.

V posledním soutěžním utkání tohoto roku, které bude také velmi důležité z hlediska šancí na záchranu a případnou účast v play off, se volejbalistky Sokola představí tuto sobotu od 17 hodin na palubovce předposledního celku tabulky Ostravy.

TJ Sokol Šternberk – VK KP Brno 3:2 (-22, 19, 20, –18, 7)

Rozhodčí: Krtička, Hudík. Čas: 116 minut. Diváků: 200.

Šternberk: Piňosová, Rašková, Sochorcová, Holásková, S. Janečková, M. Janečková, libero: Hronová. Střídaly: Oborná, Dřímalová. Brno: Širůčková, Nálezková, Staňková, Onderková, Šnellyová, Marešová, libero: Zoulová. Střidaly: Součková, Menšíková, Vyklická.

Autor: Adam Fritcher