Polovinu z vydělaných prize money 15.300 eur věnoval tenisovému areálu na Spartě, který v tomto týdnu poničily povodně.

Pro Štěpánka, který v lednu absolvoval operaci krční páteře, turnajový titul z Prostějova hodně znamenal.

„Letošní turnaj pro mě má hodně kouzel a je ve spoustě věcí speciální. Je to můj první titul po operaci, takže mi to dodá strašně moc sebevědomí a psychické pohody. Cítím, že moje hra ještě není stoprocentní, ale když i přesto dokážu vyhrát turnaj, tak mi to ukazuje, že jsem na správné cestě. Extra motivace byla pomoc Spartě, tedy místu, kde se připravuji, kde jsem doma a kde mám ty nejlepší podmínky," prohlásil čtyřiatřicetiletý Štěpánek, se v Prostějově se z triumfu radoval po devíti letech.

Jeho soupeř Veselý vstoupil do finálového utkání prohraným servisem a úvodní gem zápasu jakoby napověděl, že za kratší konec provazu bude tahat právě devatenáctiletý mladík reprezentující prostějovský klub.

„Bohužel dneska to nebyl můj den a nepředvedl jsem svoji nejlepší hru. Radek zahrál skvělý tenis a zkušeně si to pohlídal," přiznal Veselý.

Štěpánek si až na jednu výjimku v prvním setu držel své podání a svému o patnáct let mladšímu soupeři dělal svými returny velké problémy. Veselý se tak v gemech při svém servisu hodně trápil.

„Věděl jsem, že když mu odzbrojím jeho největší zbraň, kterou je servis, tak zezadu není tolik agresivní, aby mi způsoboval nějaké problémy. Já jsem mohl měnit rytmus hry a ty dirigentské hůlky jsem měl ve svých rukou," pochvaloval si Štěpánek, který bude v pondělním vydání žebříčku ATP figurovat mezi nejlepší světovou padesátkou.

Veselý v prvním setu uhrál čtyři gemy, ve druhém dějství už nenašel síly na zvrat a prohrál 2:6. S finálovou účastí ale rozhodně mohl být spokojen.

„Je potřeba si z toho vzít jenom pozitiva, protože, kdyby mi před turnajem někdo řekl, že tady budu hrát finále, tak si budu myslet, že se zbláznil, protože obsazení bylo tak strašně silné, že musím být pyšný na to, že jsem došel až do finále," hodnotil vydařený týden Veselý, který už klepe na dveře elitní světové stovky.

Štěpánek po finále předal symbolický šek šéftrenéru pražské Sparty Davidu Kunstovi. Na vybrané částce 12 tisíc eur, která má částečně nahradit škody po ničivé povodni, se kromě něj podíleli i další tenisté jako například Lukáš Rosol, Němec Florian Mayer nebo Fin Jarkko Nieminen.

„Taky jim to nebylo lhostejné, protože jsou do Prostějova zváni spoustu let. Vědí, že to jsou spojené nádoby se Spartou a myslím, že když ty fotky viděli, tak jim to bylo taky líto a každý přispěl podle svého. Myslím, že každá pomoc je v tuhle chvíli nenahraditelná," dodal Štěpánek.