O šest let později prostějovský rodák stále profesionálně hraje a k tomu navíc stíhá i trenérské řemeslo, když vede talentovaného Víta Kopřivu.

Pospíšil nastupuje proti výrazně mladším soupeřům, během dne se nezastaví, přesto stále na konec hráčské kariéry nemyslí.

„Slýchám, že jsem blázen. Je to trošku na zamyšlení, na druhou stranu cítím i respekt,“ usmívá se se osmatřicetiletý tenisový mohykán, který tento týden startuje na halovém turnaji v Olomouci.

Na úvod ITS CUPu jste zdolal šestnáctiletého mladíčka z Polska. Jaké to je nastupovat proti tak výrazně mladším soupeřům?

Je to čím dál horší a horší. Dělají si ze mě srandu, že už všichni soupeři mohou být mými syny (směje se). Je to takové zvláštní, ale už si na to zvykám.

Jak si užíváte hrát premiérový ročník turnaje v Olomouci?

Vždycky je příjemnější hrát doma než někam cestovat. Jsem zvyklý hrát domácí turnaj v Prostějově, teď je příjemné, že se můžu vyspat doma a hrát tady. Nikdo z fanoušků se v mém věku asi nepřijde podívat, ale co se dá dělat… Možná na finále, ale to je strašně daleko (směje se).

Jak se vám hraje na koberci v místní hale OMEGA centra sportu a zdraví?

Hraje se mi blbě, protože jsem antukář. Tohle je pro servismany a já jím nejsem. To bylo vidět i v dnešním zápase, dvakrát jsem nezaservíroval a najednou z toho bylo drama. Moc dobře se mi na tomto povrchu nehraje, ale budu z toho chtít vymáčknout co nejvíc.

Vzpomínáte rád na vídeňský turnaj a na den přesně šest let staré vítězství nad Monfilsem?

Ano, je to vlastně moje jediná výhra na okruhu ATP a ještě takhle v podstatě v pozdním věku. Vzpomínám na to rád a hlavně táta na to vzpomíná… (usmívá se).

Rok 2013, kdy jste rovněž vyhrál svůj poslední challenger, ale pro vás byl paradoxně zlomový v tom negativním slova smyslu. Znáte příčinu?

Je zbytečné se k tomu vracet, ale asi jsem udělal chybu, protože jsem dostal nabídku být sparingpartner Caroline Wozniacké. To jsem byl ještě na dobrém žebříčku. Byla to dobrá zkušenost, ale trošku toho rozhodnutí lituju, protože jsem mohl tu profesionálnější kariéru mohl hrát z mé strany o trošku déle. Ale že už je to šest let, to jste mě teda překvapil…

Jak je pro vás náročná role hráče a zároveň trenéra Víta Kopřivy? Zastavíte se vůbec během tréninkového nebo zápasového dne?

Nejen že se nezastavím na turnaji, ale nezastavím se ani doma. Ze začátku jsem to dělal tak, že jsem jen trénoval, ale moje výkonnost šla strašně dolů. Teď se snažím věnovat Víťovi a zároveň si zahrát nějaký sparing a to je samozřejmě časově náročnější. Ne jen časově, ale taky psychicky a fyzicky. Ale jinak to nejde, pokud chci ještě hrát.

Strávíte nyní denně víc hodin na kurtu než v začátcích kariéry?

Abych pravdu řekl, teď už nedělám kondici. Občas si jdu vyběhnout, nebo do posilky, ale to je moje maximum. Snažím se udržovat spíš herně. Do toho se věnuji Víťovi a na kurtu musím být i když sparinguje a já v uvozovkách nic nedělám. Takže kvůli tomu strávím na kurtu ještě víc času než normálně.

Přesto slýcháte narážky, že v osmatřicet letech objíždíte turnaje kategorie ITF?

Zleva, zprava, zepředu, zezadu… Slýchám, že jsem blázen. Je to trošku na zamyšlení, na druhou stranu cítím i respekt – někdo si z toho dělá srandu, ale hodně lidí to uznává.

Pak ovšem přijde turnaj, jako třeba letošní challenger v Liberci, kde porazíte o deset let mladší hráče ze světové dvoustovky (na Svijany Open Pospíšil vyřadil Itala Federica Gaia, pozn. red). To musí zahřát na srdci, že?

To, že porazím takové hráče, mě motivuje dál pracovat dál. Tím, že na to mám, je mi líto končit.

Nepřemýšlíte nad úspornou variantou, že byste jen trénoval? Chcete dál pokračovat v nastaveném rytmu?

Pokud zdraví i kvalita vydrží, tak neuvažují nad koncem. Je fakt, že teď přechod do haly z mé strany není úplně ideální. V minulých týdnech jsme trénovali a dostával jsem od kluků v uvozovkách na prdel. Bylo to složitější, ale doufám, že se to ještě zvedne.

První kolo na ITS CUPu zvládl i váš svěřenec Vít Kopřiva. Co říkáte na jeho výkon?

Abych pravdu řekl, čekal jsem to horší. On není hráč na tento povrch, na koberec. Jsem příjemně překvapen.

Ve čtyřhře jste ale vypadli jako nejvýše nasazený pár hned v prvním kole.

To byla taková hořká porážka, protože jsme si neprohráli podání a prohráli jsme zápas. Ve čtyřhře máme spolu pět nebo šest porážek za sebou. Je to špatné, musíme doufat v lepší zítřky.

Pospíšil i Kopřiva ve čtvrtek hrají 2. kolo ITS CUPu

Českým tenistům se v prvním kole halového turnaje ITS CUP dařilo. Postup si ve dvouhře vybojovalo hned deset domácích hráčů.

Nejvýše nasazený muž turnaje dotovaného částkou 15 tisíc dolarů Vít Kopřiva ve čtvrtečním zápase druhého kola narazí na Rakušana Jakoba Aichhorna (cca 14.00). Kopřivův trenér Jaroslav Pospíšil se utká s mladým krajanem Martinem Krumichem (cca 13.00).

Ve hře bude i další osmička singlistů. Olomoucký Robert Rumler od 10 hodin vyzve v hale OMEGA centra sportu a zdraví krajana Petra Nouzu.