V úvodních deseti minutách se Litovelští slibně rozjeli ke stavu 5:2. Hosté se dokázali při přesilovce přiblížit na rozdíl jedné branky, do přestávky měli ale hráči Tatranu blízko k čtyřgólovému vedení. Jenže kombinace domluvená během oddechového času nevyšla a poslední šanci měl z čáry pro devítimetrový hod Matěj Konšel. Litovelský střelec nejen, že se neprosadil, ale velkou silou napálil do hlavy soupeře stojícího tři metry před ním. Zasažený Radek Doležel se skácel k zemi, ale do druhé půle nastoupil. To neplatilo o Matěji Konšelovi, kterého sudí vyloučil. „Je to chyba i nešťastná náhoda. Hráč musí mít střelu pod kontrolou tak, aby k tomu nedošlo. Červená karta je v pořádku, to je bez debat. Taky jsme si to s Matějem řekli. Naštěstí nedošlo ke zranění Doležela a tým Matěje podržel kolektivním pojetím ve druhém poločase," řekl k momentu z konce prvního poločasu litovelský kouč Lubomír Krejčíř. Ani jeho protějšek na lavičce Zlína Jiří Mičola nemusel vidět situaci tragicky. „Samozřejmě v tom nevidím úmysl, ale pravidla jsou jednoznačná. Náš hráč se nepohnul, byl to přímý nástřel, Konšel nezvládl svou ruku. Asi se mu to přilepilo. Radek Doležel je v pořádku, určitě byl otřesen, ale je takový tvrdší. Ale myslím, že žádné následky to nezanechá," podotknul s úsměvem Jiří Mičola.

Hostujícího trenéra nemohl příliš těšit nástup do druhé půle, kdy Litovel nevypadala, že by ji absence důležitého muže poznamenala. Domácí vylepšili svůj náskok na pětigólový, ale pak se najednou zasekli. Další osm minut skórovali pouze Zlínští a rázem byl stav 15:14. „Chvíli jsme hledali tu správnou sestavu, která by byla schopná kolektivním pojetím nahradit Matějovu produktivitu při střelbě z větší vzdálenosti. Zatažená zlínská obrana nám příliš neumožňovala dostat se do vyložených šancí," komentoval Lubomír Krejčíř.

V pravý čas se dostala ke slovu litovelská posila Jan Zbránek. Křídlo, které do týmu přišlo právě ze Zlína, dalo tři důležité branky a Litovelští v závěrečných minutách ukázali, že jim zbylo více energie. „Začal proměňovat Zbránek z takřka nulových úhlů z křídla. Soupeř byl nucen otevřít obranu a s tou otevřenou obranou už jsme si věděli rady," těšilo kouče Krejčíře po výhře 22:16.

Ze třech kol nového ročníku extraligy vytěžili Hanáci čtyři body, což však zatím nijak nepřeceňují. „Splnili jsme co bylo nutné vzhledem k ambicím týmu. Samozřejmě máme body zvenku a porazili jsme velkého rivala ze Zlína. V každém případě je to teprve začátek a sezona bude určitě dlouhá. Takový vstup ale dodá řadě hráčů chuť do trénování a do další práce a v tomto ohledu jsem spokojen," řekl k začátku sezony Lubomír Krejčíř.

Jeho kolega ze Zlína uznal nasazení svého týmu, kvalitativně však podle něj za Litovlí zaostávají. „Hráče můžu pochválit za bojovnost a za nasazení. To ale bohužel nestačí. Kádr nemáme tak široký a ani v něm nejsou tak kvalitní hráči jako mají domácí. Když už jsme se do šancí dostali, tak jsme byli nedůrazní. Domácí jsme sice přinutili k maximálnímu výkonu, ale zase jsme nebodovali," mrzelo Jiřího Mičolu.

Tatran Litovel – HC Zlín 22:16 (11:8)

Rozhodčí: Hanák, Novotný. Sedmimetrové hody: 2/2 – 2/2. Vyloučení: 3 (přímá ČK Konšel) – 3. Diváci: 342.

Litovel: Baránek, Prauzek – Barabáš 1, Číhal, Nedoma, Hanák, Šmíd, Konšel 2, Havlíček, Juříček 5, Dědek 1, Mičola, Macek, Zbránek 3, Dolák 1, Pernička 9/2. Trenér: Lubomír Krejčíř.

Zlín: Hrdina, Mahušek – Kafka 1, Buček 1, Farkaš, Šáš 2, Žůrek 1, Mužík 1, Doležel 4, Pernica, Dujčák 1, Lefan, Indrák 1, Kavka 4/2, Šidlík. Trenér: Jiří Mičola.

Autor: Stanislav Heloňa